Za prste polizati: talijanski deserti sa sirom

Sir je onaj sastojak kojeg nikad dosta u bilo kojoj poslastici, bila ona slana ili slatka!

Zna se da talijanski sirevi svako jelo čine boljim, a to posebno vrijedi za talijanske deserte. Ricotta svakoj slastici daje sočnost i finu teksturu, dok je mascarpone dašak luksuza za vaš savršen “cheat day” desert. 

Tiramisu

Neprikosnoveni kralj talijanskih deserata apsolutno zasluženo sjedi na tronu. Klasični tiramisu se sastoji od piškota opijenih kavom, dekadentne kreme od mascarponea i jaja te finog sloja kakaa na vrhu. 

Ako nakon pripreme osnovnog recepta poželite probati drukčije okuse, pripremite tiramisu s jagodama i čokoladom, iznimno jednostavan tiramisu s ananasom, tiramisu u jesenskom ruhu s kestenom i kruškama ili pak tiramisu s mangom i crvenim grejpom za ljubitelje egzotike.

Cannoli

Ako ste ikada gledali neku talijansku seriju, njezini likovi su se vjerojatno u nekom trenutku sladili bogato nadjevenim valjcima od prženog tijesta. Ovaj sicilijanski desert karakterističnog oblika naziva se cannoli, a sastoji se od kombinacije tuljka od tijesta i kreme od ricotte.

Najčešći okusi za kremu su ricotta u kombinaciji s čokoladom, limunom ili narančom, ali varijanti ima koliko vam srce želi. Počnite s jednom, a dalje nastavite gdje vas vodi želudac!

Panna cotta

Panna cotta potječe iz talijanske regije Pijemont, a zahvaljujući obožavanoj kremastoj i laganoj teksturi postala je popularan desert u restoranima diljem svijeta. Naš recept za klasičnu panna cottu je kratak i sladak — treba vam samo 6 sastojaka, a glavna zvijezda je Galbani mascarpone.

Krostata

U kuhinji svakog naroda posebno mjesto zauzimaju “bakini recepti”, a crostata je upravo takav desert. To je pita od prhkog tijesta sličnog keksu kojeg prožimaju arome vanilije i limuna, a u njoj se krije fini namaz od raznih vrsta voća. Moderne verzije crostate sadrže i laganu ricottu, kao ova osvježavajuća krostata s narančama koju apsolutno morate probati.

Biskvitni deserti

Talijani su veliki obožavatelji jednostavnih biskvitnih kolača koji savršeno idu uz šalicu vrućeg macchiata ili espressa. Njihov tajni sastojak je uvijek sir, koji inače suhom biskvitu daje preko potrebnu sočnost

Probajte kolač s jagodama i mascarponeom za kojeg vam treba samo 7 sastojaka, muffine od limuna i mascarponea koji odlično idu uz tradicionalni talijanski liker od limuna, limoncello, tortu od krušaka i mascarponea s komadićima čokolade ili brzi biskvit s ricottom i čokoladom.

Kada je riječ o desertima sa sirom, samo je nebo granica. Sljubite ih sa svježim voćem, probajte s čokoladom ili kombinirajte s orašastim plodovima — nikako nećete pogriješiti!

Povratak na vrh