Krostata s narančama

Iskoristite sezonu naranača i zamirišite svoju kuću mirisima juga.

Krostata s narančama

photo

  • 350 g brašna
  • 125 g maslaca
  • 6 jedno cijelo jaje i 5 žumanjaka
  • 500 ml mlijeka
  • nekoliko kapljica arome naranče
  • 250 g Galbani Ricotte
  • prstohvat soli
  • 100 g badema u listićima
  • 4 naranče
  • 250 šećera

Tajne talijanske kuhinje

Krostata s narančama savršeno će se sljubiti s poslijepodnevnim čajem, ali i s hladnom čašom mlijeka za doručak.

  1. Narežite maslac na manje kockice, stavite ga u posudu za miješanje i dodajte 150 g šećera. Sve dobro promiješajte mikserom.
  2. Dodajte jedno jaje i jedan žumanjak te nastavite miješati dok ne dobijete homogenu smjesu.
  3. Brašno prosijte i zatim ga dodajte smjesi od maslaca, kao i nekoliko kapljica arome naranče. Dobro miješajte, dok ne dobijete glatku i homogenu kuglu tijesta. Zamotajte u kuhinjsku foliju i stavite u hladnjak na nekoliko minuta.
  4. U posudi za kuhanje drvenom žlicom izmiješajte preostale žumanjke s preostalim šećerom. U međuvremenu zakuhajte mlijeko, dodajte mu žlicu prosijanog brašna i nekoliko kapljica arome naranče te sve dodajte smjesi jaja i šećera. Kuhajte na laganoj vatri 4-5 minuta dok se krema ne počne zgušnjavati. Zatim je prebacite u staklenu posudu i pokrijte aluminijskom folijom tako da folija bude u kontaktu s kremom.
  5. Zagrijte pećnicu na 190 °C, namastite plići kalup za tortu i pospite ga brašnom. Već pripremljeno tijesto razvaljajte i prebacite u kalup tako da dobro prianja uz stranice kalupa. Dno tijesta nabodite vilicom, a zatim na tijesto stavite papir za pečenje te kalup ispunite suhim grahom ili nekim sličnim teretom. Tijesto pecite 10 minuta, zatim izvadite i pustite da se malo ohladi.
  6. U međuvremenu u pripremljenu kremu umiješajte ricottu, pažljivo promiješajte da dobijete glatku i homogenu smjesu.
  7. Naranče ogulite i izrežite na kriške.
  8. Na dno tijesta rasporedite polovicu badema u listićima, po njima prelijte kremu, pospite drugom polovicom badema i sve prekrijte kriškama naranče.
  9. Buon appetito!
Povratak na vrh