Talijanski deserti su kremasti, bogati i profinjeni, ali to ne znači da je njihova priprema komplicirana. Ključ nekih od najukusnijih talijanskih recepata leži u jednostavnosti, a to znači da i vi možete uživati u nježnim i laganim slasticama pripremljenim kod kuće.
Uz sastojke kao što su kremasti mascarpone ili ricotta i kraljica proljetnog voća – jagoda – sigurno nećete pogriješiti.
Kup od jagoda s mascarponeom
Lagani voćni kupovi sigurno su jedna od najslađih asocijacija na toplije dane. Jagode su prvo proljetno voće, zato proslavite njihov dolazak ovim pravim proljetnim kupom kojem možete dodati i ostalo sezonsko voće – borovnice, trešnje ili dinju.
Tiramisu
Jedan od najpoznatijih talijanskih deserata svakako je tiramisu. Za proljeće odaberite slasnu varijantu s jagodama koje svi željno iščekujemo nakon zime. Ako ipak više volite klasičan gorkasti okus kave i kakaa, recept potražite ovdje.
Proljetni tiramisu možete poslužiti u čašicama u kojima možete promatrati boje i teksture koje se isprepliću i koje vam olakšavaju pripremu.
Cheesecake
Mascarpone je zvijezda još jedne omiljene kremaste slastice, a to je cheesecake koji preliven čokoladom i ukrašen sočnim borovnicama postaje prava proljetna poslastica. To je jedan od onih kolača kojemu rijetko tko može odoljeti, a možete ga pripremiti i u bržoj varijanti koja se ne peče već samo dobro ohladi u hladnjaku, kao u ovom osvježavajućem receptu za cheesecake s ricottom i limunom.
Panna cotta
Na popisu najfinijih talijanskih slastica mora se naći i raskošna panna cotta. Ovu jednostavnu poslasticu možete pripremiti u kalupima raznih oblika te ih ukrasiti karamelom, preljevom od malina ili svježim sezonskim voćem.
Čokoladni puding s ricottom
Ljubitelje čokolade očarat će ovaj zamamni puding koji se ne kuha, a potrebna su vam samo četiri sastojka i gotov je u tren oka. Rezultat je bogati, ali pjenasti desert koji će vas rashlađen u hladnjaku osvježiti za vrućeg dana. Količina navedena u receptu dovoljna je za četiri porcije pa je slobodno prepolovite, ali možda nećete moći odoljeti još jednoj porciji.
Sastojci
- 500 g Galbani Ricotte
- 100 g šećera
- 25 g kakaa
- ¼ žličice ekstrakta vanilije
Postupak
- U blender dodajte šećer i miksajte dok se ne usitni i pretvori u prah. Zatim dodajte ricottu i kakao prah te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Pred kraj miksanja dodajte i ekstrakt vanilije pa pustite blender neka radi još minutu-dvije da se sve dobro poveže.
- Ako vam se smjesa čini pregusta, slobodno dodajte malo mlijeka da je razrijedite.
- Žlicom izvadite smjesu u četiri posudice ili lijepe staklene čaše na stalku pa stavite u hladnjak na barem sat vremena.
- Prije posluživanja ukrasite borovnicama, višnjama, naribanom čokoladom, drobljenim lješnjacima ili keksima.

Za još kremaste inspiracije, pogledajte i naše recepte za mousse od malina, proljetni kup s kremom od ricotte, a ljubitelje jabuka oduševit će recepti za tiramisu-crumble s jabukama i tortu s jabukama i mascarponeom koje možete poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.
Uživajte u proljeću i proslavite ga uz talijanske deserte!