Bezglutenske alternative za tjesteninu

Isprobajte bezglutenske namirnice uz koje će vaše nepce i dalje uživati u zamamnim okusima najbolje gastro kombinacije — onoj tjestenine i umaka!

Ah, taj gluten! Iako većini ne predstavlja problem, postoje oni koji ga baš ne podnose najbolje, bilo da su samo osjetljiviji na gluten, ili pak imaju dijagnosticiranu celijakiju te ga uopće ne smiju jesti. On je zapravo mješavina biljnih proteina koja se nalazi u većini namirnica koje sadrže visok udio žitarica, kao što su kruh i tjestenine (koje su većinom pšenične). Međutim, čak i ako morate paziti na gluten ili ste odlučili probati neku od popularnih “gluten-free” dijeta, ne znači da morate žrtvovati guštanje u jelima s tjesteninom. Probajte neku od ovih bezglutenskih zamjena za tjesteninu i uživajte u svim receptima koje volite!

Špageti od tikvica

Jedna od stvari koje nas najviše raduju kod špageta jest proces “motanja” duguljastih rezanaca oko vilice. U tome možete uživati i bez prave tjestenine uz jednu od najpopularnijih ljetnih namirnica — tikvicu!

Uzmite duguljaste, zelene tikvice i oblikujte ih u dugačke niti pomoću spiralnog rezača povrća. Ako nemate spiralizator, tikvicu uvijek možete nožem izrezati na tanke rezance. Ovu laganu namirnicu možete dodati jednostavnoj caprese salati i dobiti savršeni ljetni ručak, ili pak koristiti kao zamjenu za tjesteninu u ovom receptu sa sirom i orasima te uživati u bogatom okusu Galbani gorgonzole.

Bezglutenska tjestenina

Ono što možete pronaći u trgovinama pod etiketom bezglutenske tjestenine najčešće je tjestenina pravljena od kombinacije kukuruznog i rižinog brašna u različitim omjerima. Ona se kuha kao klasična i možete je koristiti u bilo kojem receptu koje traži tjesteninu. Primjerice, možete je kombinirati s tunom i Galbani mozzarellom, ili mnoštvom ljetnog povrća i kremastom gorgonzolom. Bilo da volite penne, špagete, fusille ili tagliatelle, vjerojatno možete pronaći njihovu bezglutensku zamjenu na polici obližnjeg kvartovskog dućana.

Tjestenina od slanutka 

Slanutak je česta namirnica u kuhinjskim ormarićima onih kojima dijeta ili zdravlje ne dopušta da jedu kruh i tjesteninu, a ovakva tjestenina ima malo čvršću teksturu od klasične i finu notu slanutka. Za brzo i ukusno jelo sljubite ovu neobičnu tjesteninu s tikvicama i Galbani ricottom ili je iskoristite za popularnu tjesteninu s četiri vrste sira.

Tjestenina od kvinoje

Kvinoja je “lažna žitarica” bogata željezom, fosforom i vitaminima te sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, a njen blagi orašasti okus odlična je zamjena za rižu i pšeničnu tjesteninu! Tjestenina od kvinoje priprema se kuhanjem, a možete je pronaći u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Ako ste u nedoumici što napraviti s njom, pogledajte naše recepte za fusille sa šparogama i radičem ili tjesteninu s kremom od svježeg graška i mozzarelle.

Ideja za ljetni ručak sad imate napretek, a na vama je da eksperimentirate s ovim “lažnim tjesteninama” i igrate se kombiniranja s raznim umacima!

Povratak na vrh