Špageti s tikvicama i ricottom

Nježan okus tikvica odlično se sljubljuje s mekanom ricottom.

Špageti s tikvicama i ricottom

photo

  • 400 g špageta
  • 200 g ricotte Santa Lucia
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • malo bosiljka
  • po želji sol, papar

Tajne talijanske kuhinje

Kako okus češnjaka ne bi zasjenio ricottu i tikvice nemojte ga nasjeckati, nego samo lagano zgnječite (pritisnite ga čašom ili bočnom stranom noža). To će biti dovoljno da pusti svoju aromu u ulje.

  1. Operite tikvice i narežite ih na tanke kolutiće.
  2. U tavi zagrijte ulje kojem ćete dodati očišćeni češnjak kojeg nećete nasjeckati nego samo lagano zgnječiti. Kad češnjak promijeni boju, izvadite ga iz ulja.
  3. U tavu zatim dodajte tikvice te ih pržite na jakoj vatri i stalno miješajte dok ne dobiju zlatnu boju. Tek onda ih posolite.
  4. U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dodajte u tavu s tikvicama. Promiješajte dobro i pustite da se okusi sjedine na jakoj vatri nekoliko minuta.
  5. U posudu za posluživanje stavite ricottu i izgnječite je vilicom. Dodajte tjesteninu i tikvice, popaprite, dodajte nekoliko listića bosiljka i sve dobro promiješajte. Odmah poslužite.
  6. Želite li bogatiji okus, tikvicama možete dodati i malo bijelog vina. Želite li kremastiji umak dodajte žlicu vrhnja za kuhanje, a nije li vam dosta sira špagete pospite i s naribanim sirom.
  7. Buon appetito!
Povratak na vrh