Slana pita s ricottom i špinatom

Ricotta je mladi sir koji se radi od sirutke i obično je nusproizvod u proizvodnji sireva poput mozzarelle ili provolonea, a njeno ime znači “ponovno skuhana”. Bogatog, ali nježnog okusa odlično se slaže sa špinatom.

Slana pita s ricottom i špinatom

photo

  • 700 g špinata
  • 250 g Galbani Riccote
  • 70 g naribanog parmezana
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • dvije žlice maslinovog ulja
  • po želji muškatni oraščić
  • malo soli

Tajne talijanske kuhinje

Izvadite ricottu malo ranije iz hladnjaka kako bi, u trenutku kad je dodajete špinatu, bila sobne temperature.

  1. Stavite brašno na hrpu i u sredini napravite rupicu u koju ćete uliti ulje i malo tople vode. Zamijesite rukama i dodajte tople vode po potrebi kako biste dobili glatko i mekano tijesto. Zatim ga pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da počiva pola sata.
  2. U međuvremenu očistite i operite špinat. Nakratko ga prokuhajte u slanoj vodi i zatim dobro ocijedite. Ispasirajte ga mikserom ili pasirkom.
  3. Jajima i žumanjku dodajte malo soli i istucite ih.
  4. Pire od špinata stavite u posudu kojoj ćete dodati ricottu, istučena jaja, malo muškatnog oraščića, naribani parmezan i vrhnje. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoliku smjesu.
  5. Sada razvaljate tijesto i stavite ga u namašćenu posudu za pečenje. Unutra ulijte smjesu špinata i ricotte te pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
  6. Poslužite toplo ili hladno.
  7. Buon appetito!
Povratak na vrh