Cheesecake s rikotom, jagodama i bijelom čokoladom

Najbolji ljetni kolači su oni koji se ne moraju peći. Takav je i ovaj osvježavajući cheesecake.

Cheesecake s rikotom, jagodama i bijelom čokoladom

photo

  • 150 g keksa
  • 80 g maslaca
  • 600 g Galbani Riccote
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 130 ml svježeg vrhnja
  • 100 g bijele čokolade
  • 500 g jagoda
  • 15 g želatine
  • 1 žlica prirodne esencije vanilije

Tajne talijanske kuhinje

Umjesto uobičajenog sira za mazanje ovaj recept koristi talijanski sir ricottu. I u trenu internacionalni recept postaje pravi talijanski.

  1. Sameljite kekse u mikseru i zatim umiješajte prethodno otopljen maslac.
  2. Kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje i po njemu raširite smjesu keksa i maslaca. Sve dobro pritisnite vanjskom stranom žlice kako biste dobili kompaktnu koru.
  3. Stavite u hladnjak na pola sata.
  4. Pjenjačom izmiješajte ricottu s vrhnjem (ostavite dvije žlice vrhnja za kasnije), esencijom vanilije i šećerom u prahu.
  5. Želatinu stavite u hladnu vodu. Kad omekša iscijedite je, stavite u lončić i dodajte dvije žlice vrhnja. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne otopi, a zatim je ostavite da se ohladi.
  6. Hladnu želatinu s vrhnjem pažljivo umiješajte u kremu od ricotte.
  7. Zatim narežite bijelu čokoladu na manje komadiće, a jagode operite, očistite i nasjeckajte na kockice. Nekoliko jagoda odvojite za dekoraciju. Nasjeckanu čokoladu i jagode lagano umiješajte u kremu od ricotte.
  8. Izvadite podlogu iz frižidera i u nju pažljivo stavite pripremljenu kremu. Poravnajte i cijeli kolač ponovno stavite u frižider na najmanje 4 sata.
  9. Prije serviranja cheesecake ukrasite jagodama koje ste ranije stavili sa strane. Zapamtite da se kolač mora poslužiti jako hladan.
  10. Buon appetito!
Povratak na vrh