Slana vegetarijanska pita

Pita koju možete pripremiti 365 dana u godini: u proljeće i ljeto s mladim graškom, a na zimu i jesen sa smrznutim.

Slana vegetarijanska pita

photo

  • 150 g lisnatog tijesta
  • 1 poriluk
  • 100 g graška
  • 2 jaja
  • 50 ml povrtnog temeljca
  • 50 g Galbani Riccote
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • po želji muškatni oraščić, sol i papar
  • 2 mrkve

Tajne talijanske kuhinje

Suhi grah koji ćete staviti na tijesto prije pečenja spriječit će tijesto da se previše digne, a tako će ostati mjesta za nadjev.

  1. Poriluk i mrkvu očistite, operite i narežite na tanke ploškice.
  2. Zatim poriluk kratko propirjajte na ulju. Kad dobije zlatnu boju, dodajte grašak i mrkvu i pirjajte nekoliko minuta. Posolite, popaprite i dodajte prethodno zagrijan povrtni temeljac. Pirjajte na srednje jakoj vatri i u pokrivenoj posudi petnaestak minuta.
  3. Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu oko 0,5 cm. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje, a zatim u nju stavite i razvaljano tijesto. Dobro pritisnite uz rubove i cijelo tijesto nabockajte vilicom.
  4. Po tijestu istresite grah i pecite 15 minuta na 190 °C.
  5. U međuvremenu u posudi pomiješajte ricottu, dodajte vrhnje za kuhanje, malo naribanog muškatnog oraščića, soli, papra i prethodno istučena jaja.
  6. Izvadite pečeno tijesto iz pećnice, istresite grah i pecite još 5 minuta. Nakon toga u tijesto izlijte smjesu od sira i povrća i pecite još 20 minuta. Izvadite kad površina dobije lijepu zlatnu boju.
  7. Buon appetito!
Povratak na vrh