Gorgonzola Cremoso 150g
Inspiracija kuharima od davne 879. godine.
Gorgonzola je meki punomasni, srednje zreli sir s plavom plemenitom plijesni proizveden od kravljeg mlijeka.
Gorgonzola je meki punomasni, srednje zreli sir s plavom plemenitom plijesni proizveden od kravljeg mlijeka.
Snažnog je, ali ugodnog okusa, s tipičnim crtama maslinasto zelene boje koje podsjećaju na mramor.
Karakterističan okus gorgonzole nepresušan je izvor kulinarskih inspiracija pa će tako obogatiti najrazličitija jela - od predjela do deserta. Primjerice, gorgonzola je neizostavan sastojak poznate pizze quattro formaggi. Dodaje se u umake tjesteninu i salate, uz njoke od krumpira, biftek ili pred kraj pripreme u rižota. Preporuka: sir izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije konzumacije kako bi na sobnoj temperaturi razvio puni okus i miris. Uz gorgonzolu poslužite graševinu, postup ili bolji plavac i gozba je pred vama. Galbani Gorgonzola cremoso blaže je arome i kremastije strukture, za razliku od Galbani Gorgonzole Erborinato ili "peršin zelene gorgonzole", nazvane tako zbog intenzivne zelene boje plijesni.
Čvršće je strukture i jače arome. Gorgonzola cremoso dostupna je u praktičnom pakiranju od 150 g. Povijest gorgonzole seže u 10. stoljeće, a prvi pisani dokazi o njezinu postojanju potječu iz 879. godine. Legenda govori da su lokalni sirari imali previše sira stracchina (stracca je lokalna vrsta krave). Kako nisu znali što bi s njim, ostavili su ga u špiljama u blizini sela Gorgonzola da ne propadne. Kad su se nakon nekog vremena vratili i vidjeli da je sir "popljesnivio", isprva su ga mislili baciti, no tada su ga kušali i tada počinje priča o njegovoj slavi. Smatra se da gorgonzola ima i blagotvorni utjecaj na zdravlje, kao i da su veliki obožavatelji gorgonzole ne samo izvrsnog zdravlja, nego i da dugo žive.