Riba i tjestenina, zvijezde talijanskih jelovnika za Badnjak

Neka vam delicije iz talijanske kuhinje posluže kao inspiracija za blagdanske objede.

Talijani su poznati kao majstori kuhinje, stoga ne čudi što posebnu pažnju posvećuju pripremi bogatih trpeza tijekom blagdanskih svečanosti. Kao i Hrvati, za blagdane pripremaju velike objede na kojima se skupi cijela obitelj, a evo što se točno može pronaći na njihovom stolu tijekom Badnje večeri!

Gozba sedam riba

Badnja večer se u Italiji zove “La Vigilia di Natale” i, u skladu sa starom kršćanskom tradicijom, tijekom nje se ne konzumira meso. Večera se bazira na lakšim ribljim receptima i tjestenini, dok se za Božić jedu meso i obilata jela s puno ugljikohidrata. Međutim, lakši obrok ne znači manje okusa! 

Dok se kod nas za Badnjak obično jedu bakalari na bijelo ili crveno, fiš paprikaš, srdele i slično, Talijani su ljubav prema ribi i morskim plodovima odveli na višu razinu. Tako dan počinje pregledom ulova u ribarnicama i pomnom biranju najboljih i najsvježijih komada, a dan prođe u pripremi više slijedova ribe i morskih plodova, pripremljenih na bezbroj načina.

Ovakva obilata riblja gozba za Badnjak je kod talijanskih imigranata u SAD-u poznata pod nazivom “Festa dei sette pesci” ili “Gozba sedam riba”, a nastala je iz želje da očuvaju tradiciju ribljih jela iz svoje domovine.

Blago iz mora

Jela koja se pripremaju ovise o regiji i nema nekog određenog recepta koji svi prate. Predjelo može početi s inćunima s trunkom octa, pepperoncini papričica i limunove kore, koji se jedu uz kruh s maslacem ili maslinovim uljem. 

“Konkretne”, veće ribe koje se serviraju su bakalar (najčešće pohani, sušeni ili u salati), brancin, sabljarka, tuna, sardine ili pržena jegulja, za koju mnogi tvrde da je blagdanski klasik. Od morskih plodova su popularne pržene lignje, škampi, salate s morskim puževima (scungilli), jastog fra diavolo i razne vrste školjaka. 

Ništa bez tjestenine

Jedan od slijedova je i neizostavna tjestenina, koja može ili ne mora sadržavati ribu i morske plodove. Popularni su linguini sa školjkama, bijelim vinom i umakom od rajčica, špageti s dagnjama, tjestenina s inćunima i špageti sa škampima u crvenom umaku

Česte su i tjestenine s jednostavnijim umacima koje ne zasjenjuju glavno jelo i zvijezdu stola. Ako ovog Badnjaka i vi želite probati tu taktiku, pripremite tjesteninu s orasima i gorgonzolom ili pljukance s gorgonzolom i bučom

Slatko za kraj 

Nakon slanog slijedi uživanje u slatkom! Biscotti, torrone (slatkiš od nugata), panettone i fritelle samo su neki od deserata u kojima se uživa nakon nekoliko slijedova ribe, tjestenine, a i par čaša vina. Želudac se samo priprema za idući dan, kada će na stolu osvanuti brdo tradicionalnih božićnih kolača koje sve treba pažljivo degustirati.

Svečana večera za Badnjak dio je razdoblja u kojem Talijani tradicionalno posvećuju svoje vrijeme obitelji, zajednici i prijateljima. Kako ljubav ide kroz želudac, nema boljeg načina kako provesti posebne blagdanske trenutke s voljenima nego za stolom prepunim delicija pripremljenih s puno ljubavi!

Povratak na vrh