Tjestenina je jedan od temelja talijanske kuhinje, ali ima toliko vrsta!
Saznajte koje tjestenine kombinirati uz koja jela.
Tjestenina je jedan od temelja talijanske kuhinje, ali ima toliko vrsta!
Saznajte koje tjestenine kombinirati uz koja jela.
Tjestenine se uparuju s određenim vrstama jela ovisno o konzistenciji, obliku i sposobnosti da “drže” umake.
Lagane, rjeđe umake kombinirati će se s podatnijim tjesteninama, poput tankih špageta, a guste umake s ravnim tjesteninama, poput fettuccinea.
Cilindrične tjestenine poput penne rigate odlično idu uz guste umake pune okusa koji će se zalijepiti u njihove rubove i cijelu površinu tjestenine.
Pravilo koje se može slijediti jest da što je gušći umak, to je šira tjestenina.
Tagliatelle su duge, ravne vrpce od tjestenine. Mogu biti i s okusom špinata, pa su onda zelene boje. Njihova porozna i gruba tekstura čini ih idealnim za guste umake od govedine, teletine ili svinjetine, a najčešće se jede s Bolognese umakom.
Ravioli dolaze u obliku punjenih jastučića. Obično su kvadratni, iako se pojavljuju i druge kružne ili polukružne verzije. Njihovo punjenje u Italiji nije standardizirano već se razlikuje po regijama. U Rimu se puni ricotta svježim sirom, špinatom i paprom, a na Sardiniji ricotta svježim sirom i ribanom rimunovom korom. Raviole možete puniti mesom, sirom ili povrćem i posluživati ih s umakom ili u juhi.
Jednostavno prevedeno kao “leptiri”, Farfalle su među najpopularnijim vrstama tjestenine. Dolaze u nekoliko veličina i okusa poput špinata i rajčice, ali uvijek imaju karakterističan oblik leptir-kravate. Farfalle su najprikladnije za jela od vrhnja i rajčice te salate od tjestenine.
Prevedeno kao “velike trske”, Cannelloni su cilindrični tip tjestenine koja je izvrsna zapečena s punjenjem i prelivena umakom. Talijani ih najčešće pune špinatom i ricotta svježim sirom ili mljevenom govedinom, a prelijevaju umakom od rajčice ili bešamel umakom.
Poznate kao školjke, Conchiglie je vrsta tjestenine koja se pravi od durum pšenice.Ova vrsta tjestenine također dolazi u različitim bojama za koje se koriste prirodni pigmenti rajčice ili špinata, ali i u različitim veličinama. Najmanje školjke isprobajte u juhama i ćušpajzima, srednje velike uz umake od mesa, a one velike možete zapeći.
Penne su izvrsne uz gotovo svaki umak, ali ova tjestenina najfinija je kad je uparena s gustim umakom. Gusti umaci lako se sljubljuju s izbrazdanom teksturom ove tjestenine, a lijepo se slaže s većim komadima mesa, povrća i vrhnjem. Penne Rigate također je jedna od tjestenina koja odlične rezultate daje i ako je zapečete.
Najpoznatija tjestenina na svijetu, spaghetti se osim u umacima, mogu pripremati i u složencima i stir-fry jelima. Ipak, najviše se jede uz umak od rajčice, carbonara umak ili mesne okruglice, uz nezaobilazni parmezan ili neki drugi tvrdi sir.
Fettuccine su ravni gusti rezanci od jaja i brašna koji u prijevodu s talijanskog znače “male vrpce”. Često ih se jede s mesom ili ragu piletinom, no najpoznatije jelo koje se pravi s ovom tjesteninom je “Fettuccine Alfredo”, u kojem joj se dodaje parmezan i maslac.
Pappardelle su vrlo široki ravni rezanci od tjestenine. Najviše se jedu u Toskani, najčešće s umacima od rajčice, a izvrsno prijaju uz bogate umake od mesa. Pappardelel se mogu poslužiti i s gljivama, parmezanom ili raguom.
Tortellini je prstenasto oblikovana punjena tjestenina koja se tipično puni mješavinom svinjetine i pršuta, sira ili špinata, no zna se posluživati u goveđoj ili pilećoj juhi. Zbog svog oblika koji podsjeća na pupak, znaju je zvati i “ombelico” (pupak).
Ova vrsta tjestenine iznimno je popularna na Siciliji, a ime joj potječe od talijanske riječi rigato što znači “razvučeno” ili “obloženo”. Kao i penne rigate, rigatoni ima hrapavu površinu zbog čega je izvrsna je uz svaki umak koji će se bez problema primiti za njezinu površinu, bilo kremast ili s komadima mesa.
Jeste li već ogladnili? Inspiraciju za pripremu ovih tjestenina nađite među Galbani receptima!
Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te informacije mogu biti o vama, vašim željama ili uređaju i uglavnom se koriste kako bi web-lokacija funkcionirala kako to očekujete. Informacije obično ne mogu izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva.
Ovi su kolačići potrebni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima. Oni su obično samo postavljeni kao odgovor na vaše zahtjeve o određenim uslugama, kao što su postavljanje postavke privatnosti, prijava ili popunjavanje obrazaca.
Možete namjestiti da Vaš preglednik blokira ili Vas upozorava o tim kolačićima, ali je moguće da onda neki dijelovi stranice neće ispravno raditi. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve osobne informacije.
Ukoliko onemogućite ove kolačiće nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.
Analitički kolačići omogućuju nam brojanje posjeta i uvid u izvore prometa tako da možemo mjeriti i poboljšati performanse naših stranica. Pomažu nam u određivanju najviše i najmanje popularanih stranica i u uvidu u kretanje posjetitelja web stranice.
Sve informacije koje prikupljaju ti kolačići su anonimne. Ako ne dopustite kolačiće nećemo znati kada ste posjetili našu stranicu, a nećemo ni biti u mogućnosti pratiti njenu učinkovitost.
Najprije omogućite Strogo nužne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!
Ovi se kolačići mogu se postaviti putem stranica naših oglašivačkih partnera. Kolačiće mogu koristiti oglašivačke tvrtke za izgradju profila interesa i pokazati vam relevantne oglase na drugim mjestima.
Oni ne pohranjuju osobne podatke izravno, a temelje se na jedinstvenom identificiranju Vašeg preglednika i internetskog uređaja. Ako ne dopustite kolačiće, doživjet ćete manje ciljano oglašavanje.
Najprije omogućite Strogo nužne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!
Više informacija o uvjetima korištenja možete videti ovdje.