Vodič kroz tjestenine

Tjestenina je jedan od temelja talijanske kuhinje, ali ima toliko vrsta!

Saznajte koje tjestenine kombinirati uz koja jela.

Tjestenine se uparuju s određenim vrstama jela ovisno o konzistenciji, obliku i sposobnosti da “drže” umake.

Lagane, rjeđe umake kombinirati će se s podatnijim tjesteninama, poput tankih špageta, a guste umake s ravnim tjesteninama, poput fettuccinea.

Cilindrične tjestenine poput penne rigate odlično idu uz guste umake pune okusa koji će se zalijepiti u njihove rubove i cijelu površinu tjestenine.

Pravilo koje se može slijediti jest da što je gušći umak, to je šira tjestenina.

Tagliatelle

Tagliatelle su duge, ravne vrpce od tjestenine. Mogu biti i s okusom špinata, pa su onda zelene boje. Njihova porozna i gruba tekstura čini ih idealnim za guste umake od govedine, teletine ili svinjetine, a najčešće se jede s Bolognese umakom.

Ravioli

Ravioli dolaze u obliku punjenih jastučića. Obično su kvadratni, iako se pojavljuju i druge kružne ili polukružne verzije. Njihovo punjenje u Italiji nije standardizirano već se razlikuje po regijama. U Rimu se puni ricotta svježim sirom, špinatom i paprom, a na Sardiniji ricotta svježim sirom i ribanom rimunovom korom. Raviole možete puniti mesom, sirom ili povrćem i posluživati ih s umakom ili u juhi.  

Farfalle

Jednostavno prevedeno kao “leptiri”, Farfalle su među najpopularnijim vrstama tjestenine. Dolaze u nekoliko veličina i okusa poput špinata i rajčice, ali uvijek imaju karakterističan oblik leptir-kravate. Farfalle su najprikladnije za jela od vrhnja i rajčice te salate od tjestenine.

Cannelloni

Prevedeno kao “velike trske”, Cannelloni su cilindrični tip tjestenine koja je izvrsna zapečena s punjenjem i prelivena umakom. Talijani ih najčešće pune špinatom i ricotta svježim sirom ili mljevenom govedinom, a prelijevaju umakom od rajčice ili bešamel umakom.

Conchiglie

Poznate kao školjke, Conchiglie je vrsta tjestenine koja se pravi od durum pšenice.Ova vrsta tjestenine također dolazi u različitim bojama za koje se koriste prirodni pigmenti rajčice ili špinata, ali i u različitim veličinama. Najmanje školjke isprobajte u juhama i ćušpajzima, srednje velike uz umake od mesa, a one velike možete zapeći.

Penne rigate

Penne su izvrsne uz gotovo svaki umak, ali ova tjestenina najfinija je kad je uparena s gustim umakom. Gusti umaci lako se sljubljuju s izbrazdanom teksturom ove tjestenine, a lijepo se slaže s većim komadima mesa, povrća i vrhnjem. Penne Rigate također je jedna od tjestenina koja odlične rezultate daje i ako je zapečete.

Spaghetti

Najpoznatija tjestenina na svijetu, spaghetti se osim u umacima, mogu pripremati i u složencima i stir-fry jelima. Ipak, najviše se jede uz umak od rajčice, carbonara umak ili mesne okruglice, uz nezaobilazni parmezan ili neki drugi tvrdi sir.

Fettuccine

Fettuccine su ravni gusti rezanci od jaja i brašna koji u prijevodu s talijanskog znače “male vrpce”. Često ih se jede s mesom ili ragu piletinom, no najpoznatije jelo koje se pravi s ovom tjesteninom je “Fettuccine Alfredo”, u kojem joj se dodaje parmezan i maslac.

Pappardelle

Pappardelle su vrlo široki ravni rezanci od tjestenine. Najviše se jedu u Toskani, najčešće s umacima od rajčice, a izvrsno prijaju uz bogate umake od mesa.  Pappardelel se mogu poslužiti i s gljivama, parmezanom ili raguom.

Tortellini

Tortellini je prstenasto oblikovana punjena tjestenina koja se tipično puni mješavinom svinjetine i pršuta, sira ili špinata, no zna se posluživati u goveđoj ili pilećoj juhi. Zbog svog oblika koji podsjeća na pupak, znaju je zvati i “ombelico” (pupak).  

Rigatoni

Ova vrsta tjestenine iznimno je popularna na Siciliji, a ime joj potječe od talijanske riječi rigato što znači “razvučeno” ili “obloženo”. Kao i penne rigate, rigatoni ima hrapavu površinu zbog čega je izvrsna je uz svaki umak koji će se bez problema primiti za njezinu površinu, bilo kremast ili s komadima mesa.

Jeste li već ogladnili? Inspiraciju za pripremu ovih tjestenina nađite među Galbani receptima!

Povratak na vrh