Božićni običaji Talijana

Malo tko slavi Božić poput Talijana, a tome svjedoči i duga povijest njihovih božićnih običaja.

U Italiji, blagdani počinju 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća, kada počinju kititi ulice i domove. Ovim bladganom slavi se dan na koji je Crkva proglasila da je Marija rođena bez istočnog grijeha.

Ružna vještica umjesto Djeda Božićnjaka

Iako je zbog zapadnjačkog utjecaja i Djeda Božićnjaka darivanje na sam Božić u Italiji sve češće, darovi se u Italiji tradicionalno otvaraju tek na Sveta tri kralja. Mali Talijani svoje poklone dobivaju od La Befane, vještice koja onima koji su bili dobri ostavlja poklone, a zločestima grude ugljena.

Legenda kaže kako su tri mudraca zastala kod Befanine kolibe kako bi pitali za upute do Betlehema i pozvali je da im se pridruži. Ona ih je odbila jer je imala drugog posla. Nakon njih, jedan pastir ju je pitao da se ode pokloniti Isusu, ali je i njega odbila. Kada je kasnije tu večer vidjela osvijetljeno nebo, zapitala se je li možda ipak trebala poći s tri mudraca, pa je skupila igračke koje su pripadale njezinom djetetu i krenula pronaći Isusa. No, nije znala put i nikada nije uspjela naći put do betlehemske štale. Zato ga i sada svake godine traži i ostavlja darove za svu dobru djecu Italije.

Najveće božićno drvce na svijetu

Iako nema dugu tradiciju, ovo je jedan od običaja kojemu se Talijani svake godine vesele. Radi se o najvećem božićnom drvcu na svijetu. Drvce se nalazi na obroncima planine Ingino u Umbriji, a prvi put je postavljeno 1981. godine u čast svetog Ubalda, sveca zaštitnika grada Gubbia koji se nalazi u podnožju planine. Ova božićna atrakcija izrađena je u cijelosti od svjetala, i to njih čak 550. Cijela svjetlosna instalacija visoka je čak 650 metara i od 1991. godine drži Guinnessov rekord.

Božićni panj i zdjela sudbine

Mnoge obitelji odabiru panj (ceppo) koji je dovoljno velik da gori cijelu noć s Badnjaka na Božić.   Neki će čak imati panjeve za članove obitelji, najčešće djecu. Još jedna s vremenom zapostavljena tradicija je zdjela sudbine koja se stavlja ispred kamina, a sadrži poklone koje će odmotati na Božić, ili vodu koju će blagosloviti Djevica Marija, a ukućani ujutro s njome oprati lice kako bi primili njezine blagoslove.

Prve božićne jaslice

Postavljanje jasnica ispod bora duga  je i poznata tradicija, no započela je u Italiji još 1223. godine. Sv. Franjo Asiški te je godine unajmio je Giovannija Vellita iz sela Greccio da mu izradi ono što će tada postati prve božićne jaslice na svijetu. Otada su jaslice neodvojivi dio božićnog ugođaja diljem Italije. U Napulju čak postoji cijela ulica majstora koji izrađuju božićne jaslice, a zove se Via San Gregorio Armeno.

Povratak na vrh