Ovisno o dijelu Italije, frappole se nazivaju i chiacchere, frappe, galani, crostoli, bugie ili cenci, a radi se o slatkom hrskavom tijestu oblikovanom u četverokut s prorezom u sredini.
Recept za frappole:
200 grama brašna
30 grama šećera
Prstohvat soli
5 grama praška za peciva
1 jaje i 1 žumanjak
25 grama maslaca
Šećer u prahu za posip
Frappole pripremite tako da pomiješate brašno, šećer, sol i prašak za peciva. Smjesi dodajte jaje, žumanjak i maslac te umijesite tijesto koje potom na pola sata ostavite u hladnjaku. Izvadite tijesto ih hladnjaka i uzimajte manje komade tijesta koje valjajte u iznimno tanke komade dugačke oko 5 cm. Pržite ih u vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju i pospite šećerom u prahu.
Frappole će u hermetički zatvorenoj posudi izdržati do 3 mjeseca, ako se vi suzdržite od jedenja!
Frittelle ili fritole su venecijanske krafne (punjene fritule) koje se pripremaju na mnoštvo načina. Venecijanska varijanta uključuje pinjole i grožđice u tijestu, a punjenja uključuju zabaione, kremu od jaja ili kremu od jabuka ili čokolade.
Recept je autorsko djelo kuhara Pija V., Bartolomea Scappija, a povjesničar Giovanni Marangoni 700.g. zapisao je kako su upravo fritole nacionalna slastica Mletačke republike. Fritole su se brzo proširile Venecijom i mogle su se probati na ulicama i pekarama, ali i u cijeloj Veneto regiji. Proizvođači i prodavači fritola zvali su se fritoleri. Oni su oko 600.g. oformili udrugu kojom su ustvrdili područja djelovanja pojedinog fritolera i svoje umijeće prenosili su na svoju djecu. Ova ekskluzivna umješnost i umjestnost fritolera nestala je s ulica Venecije tek u 19. st.
Recept za frittelle:
500 grama brašna
20 grama kvasca
80 grama šećera
2 jaja
Mlijeko
Korica limuna
80 grama grožđica (potpopite ih u rum na 1h)
Sol
Šećer u prahu za posip
Kvasac natopite u malo tople vode i dodajte šećer, te sve skupa dodajte u brašno, kojemu potom dodajte jaja, limunovu koricu i prstohvat soli. Miješajte smjesu i ulijte malo mlijeka kako bi vam tijesto bilo mekše. Zdjelu s tijestom prekrijte mokrom krpom i ostavite na toplom dva sata. Nakon dva sata, tijestu dodajte grožđice (ali ne i sok koji su ispustile), tijesto oblikujte u male kuglice i pržite dok ne poprime zlatnu boju. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite tople. Dobar tek!
Sad ste u potpunosti spremni za slatki dio sezone karnevala, jedino što vam preostaje jest maskirati se!
