Frappole i Fritelle

Vrijeme karnevala u Italiji, uz obavezne maske, donosi i dvije pokladne poslastice - frittelle i frappole, kod nas poznate kao kroštule i fritule.

Ovisno o dijelu Italije, frappole se nazivaju i chiacchere, frappe, galani, crostoli, bugie ili cenci, a radi se o slatkom hrskavom tijestu oblikovanom u četverokut s prorezom u sredini.

Recept za frappole:

200 grama brašna

30 grama šećera

Prstohvat soli

5 grama praška za peciva

1 jaje i 1 žumanjak

25 grama maslaca

Šećer u prahu za posip

Frappole pripremite tako da pomiješate brašno, šećer, sol i prašak za peciva. Smjesi dodajte jaje, žumanjak i maslac te umijesite tijesto koje potom na pola sata ostavite u hladnjaku. Izvadite tijesto ih hladnjaka i uzimajte manje komade tijesta koje valjajte u iznimno tanke komade dugačke oko 5 cm. Pržite ih u vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju i pospite šećerom u prahu.

Frappole će u hermetički zatvorenoj posudi izdržati do 3 mjeseca, ako se vi suzdržite od jedenja!

Frittelle ili fritole su venecijanske krafne (punjene fritule) koje se pripremaju na mnoštvo načina. Venecijanska varijanta uključuje pinjole i grožđice u tijestu, a punjenja uključuju zabaione, kremu od jaja ili kremu od jabuka ili čokolade.

Recept je autorsko djelo kuhara Pija V., Bartolomea Scappija, a povjesničar Giovanni Marangoni 700.g. zapisao je kako su upravo fritole nacionalna slastica Mletačke republike. Fritole su se brzo proširile Venecijom i mogle su se probati na ulicama i pekarama, ali i u cijeloj Veneto regiji. Proizvođači i prodavači fritola zvali su se fritoleri. Oni su oko 600.g. oformili udrugu kojom su ustvrdili područja djelovanja pojedinog fritolera i svoje umijeće prenosili su na svoju djecu. Ova ekskluzivna umješnost i umjestnost fritolera nestala je s ulica Venecije tek u 19. st.

Recept za frittelle:

500 grama brašna

20 grama kvasca

80 grama šećera  

2 jaja

Mlijeko

Korica limuna

80 grama grožđica (potpopite ih u rum na 1h)

Sol

Šećer u prahu za posip

Kvasac natopite u malo tople vode i dodajte šećer, te sve skupa dodajte u brašno, kojemu potom dodajte jaja, limunovu koricu i prstohvat soli. Miješajte smjesu i ulijte malo mlijeka kako bi vam tijesto bilo mekše. Zdjelu s tijestom prekrijte mokrom krpom i ostavite na toplom dva sata. Nakon dva sata, tijestu dodajte grožđice (ali ne i sok koji su ispustile), tijesto oblikujte u male kuglice i pržite dok ne poprime zlatnu boju. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite tople. Dobar tek!

Sad ste u potpunosti spremni za slatki dio sezone karnevala, jedino što vam preostaje jest maskirati se!

Povratak na vrh