Tradicionalni božićni kolači Italije

Koliko regija, toliko i kolača! Odaberite najdraže i unesite okus Italije na svoj božićno stol.

Panettone

Panettone je možda najpoznatiji kolač čiji je okus osvojio nepca i izvan granica Italije.  Grožđice, rum, korica naranče i limuna osnova su ovog slatkog kruha kojeg u rijetkim pekarnicama u Italiji još uvijek rade na “stari način” tradicionalna priprema traje preko dva dana!

Zelten

Regija Trentino Alto Adige za Božić uživa u integralnom kolaču punom sušenog voća i orašastih plodova. Zelten ima brojne verzije, pa zna biti natopljen rumom, brandyjem ili grappom, ali uvijek je ukrašen maštovitim uzorkom onoga čime je i punjen, sušenim voćem i orašastim plodovima.

Buccellato

Buccellato, cucciddatu ili cudduredda je kolač u obliku prstena naborane kore, a oblino je punjen sušenim smokvama, grožđicama, bademima, pistacijama i tamnom čokoladom. Kora ovog sicijanskog kolača često se ukrašava kandiranim voćem.

Cartellate

Ovaj slatki desert potječe iz Puglije, a priprema se od trakica tijesta prženih u ulju koje se potom namaču u med, sirup od smokava i reducirani mošt. Tijesto se oblikuje u svojevrsno “gnijezdo” koje predstavlja Isusovu krunu od trnja, iako se vjeruje kako je desert nastao još u antičko doba.

Struffoli

Struffoli bismo mogli usporediti s našim fritulama, iako je ova talijanska verzija nešto manja tijesto koje se prži u ulju veličine je slanutka. Jedu se u Napulju i sjeveru Italije, a pripremaju isto kao i fritule, samo što se slažu u piramidu i prelijevaju medom te posipaju raznobojnim mrvicama.

Parrozzo

Abruzzo regija može se pohvaliti ovim kolačem prelivenim tamnom čokoladom. Nastao je davne 1920. godine kada je lokalni pekar Luigi d’Amico pokušavao napraviti slatku varijantu popularnog kukuruznog kruha pane rozzo, kojeg je karakterizirala tamna korica. Na sreću svih sladokusaca, Luigi je tamnu koricu interpretirao kao preljev od čokolade!

Pangiallo Romano

Receptura seže sve do Rimskog carstva, kada se, kao i danas, smjesa pripremala s bademovim brašnom i medom. Dodaju joj se tostirani bademi, orasi, pinjoli, pistacije i tamna čokolada. Pangiallo Romano u prijevodu znači žuti kruh koji opisuje boju jaja kojom se smjesa premazuje.

Cassata

Cassata je najpoznatiji desert Palerma na Siciliji. Osnova ove torte je biskvit koji je punjen smjesom svježeg ricotta sira, šećera, kandiranih korica citrusa i komadićima čokolade, dok mu je glazura od marcipana i kandiranog voća.

Panpepato

Zadnji desert dolazi iz Toskane, a smatra se jednim od najstarijih recepata u Italiji. Pane u prijevodu znači kruh, a pepe crni papar, koji je samo jedan od brojnih začina koji čine ovaj povijesni slatki kruh. Ostali uključuju cimet, korijander, kardamom i muškatni oraščić, a kao i većina talijanskih božićnih deserta ne može bez pinjola, orašastih plodova i limuna. Ipak, Panpepato ima jedan tajni sastojak, a to je vin santo, desertno vino iz Toskane.

Nadamo se su vas okusi Italije inspirirali za ovogodišnje pečenje kolača.

Buon Natale!

Povratak na vrh