Malo je toga Talijanima bitno kao hrana i obitelj, a blagdani su savršena prilika da spoje ove dvije ljubavi.
Talijani za blagdane slave tri bitna obroka, koje zovu natale jelima, a dijele ih sa svojom obitelji i prijateljima.
Malo je toga Talijanima bitno kao hrana i obitelj, a blagdani su savršena prilika da spoje ove dvije ljubavi.
Talijani za blagdane slave tri bitna obroka, koje zovu natale jelima, a dijele ih sa svojom obitelji i prijateljima.
Za Badnjak, Talijani izbjegavaju meso i večeraju obilne količine morskih plodova i ribe, poput sabljarke, tune, lososa i usoljenog bakalara, a kao prilog biraju tjesteninu. Na sjeveru Italije prilog će biti lazanje s inćunima i parmezanom, a na jugu vermicelli sa školjkama i dagnjama. U skladu s kršćanskom tradicijom, na ovaj se način večer uoči važnog blagdana čisti tijelo.
Iz ovog običaja konzumacije ribe potječe raširena tradicija imena Gozba sedam riba (Festa dei sette pesci) koju su sa sobom donijeli američki Talijani. Za desert će se zasladiti keksićima (biscotti), slatkim kruhom (pandoro), kolačem od bijelog nougata (torrone) i slatkim kruhom s voćem i citrusima (panettone).
Najbitniji obrok zasigurno je božićni ručak, i on može potrajati satima. Tijekom cijelog obroka Talijani uživaju u mesu kojeg su se prethodni dan odrekli. Ručak počinje s hladnim predjelom, najčešće platom suhomesnatih proizvoda, sira i maslina, a kao prvo jelo poslužuje se tjestenina. Priprema tjestenine uvelike ovisi o regiji, pa će tako u sjevernoj Italiji uživati u punjenoj tjestenini i lazanju bolognese, a u južnoj i središnjoj Italiji podrazumijeva se da je sva tjestenina koja će se naći na blagdanskom stolu zapečena. Glavno jelo najčešće je pečena teletina, piletina, kobasice ili pirjana govedina.
Ako se slučajno nađete na božićnom ručku u Calabriji, nemojte pomisliti kako su vaši domaćini lijeni pospremiti suđe nakon ručka jer se ono ostavlja u nadi da će Djevica Marija i novorođeni Isus navratiti!
Osim već spomenutih, ovo su božićni deserti kojih nikad ne nedostaje na stolu. Ricciarelli: kandirani keksići napravljeni od marcipana, šećera, meda i vanilije. Struffoli: šarene kuglice tijesta koje se dobivaju prženjem u dubokom ulju. Cassata: Biskvit punjen ricottom, kandiranim voćem i komadićima čokolade. Pastiera: Torta s ricottom, kandiranim voćem i narančom. Panforte: Aromatična torta s voćem, orašastim plodovima i jakim začinima. Roccoco: Tvrdi keksi punjeni bademima i narančinom koricom.
Na ovaj ručak Talijani uglavnom pozivaju širu rodbinu i prijatelje, a poslužuju ostatke od prethodna dva dana, ali znaju od njih pripremiti i nešto sasvim novo. Nadamo se da su vas inspirirali ovi talijanski običaji, a za praktične savjete oko pripreme talijanskih delicija, pročitajte Galbani recepte!
Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te informacije mogu biti o vama, vašim željama ili uređaju i uglavnom se koriste kako bi web-lokacija funkcionirala kako to očekujete. Informacije obično ne mogu izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva.
Ovi su kolačići potrebni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima. Oni su obično samo postavljeni kao odgovor na vaše zahtjeve o određenim uslugama, kao što su postavljanje postavke privatnosti, prijava ili popunjavanje obrazaca.
Možete namjestiti da Vaš preglednik blokira ili Vas upozorava o tim kolačićima, ali je moguće da onda neki dijelovi stranice neće ispravno raditi. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve osobne informacije.
Ukoliko onemogućite ove kolačiće nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.
Analitički kolačići omogućuju nam brojanje posjeta i uvid u izvore prometa tako da možemo mjeriti i poboljšati performanse naših stranica. Pomažu nam u određivanju najviše i najmanje popularanih stranica i u uvidu u kretanje posjetitelja web stranice.
Sve informacije koje prikupljaju ti kolačići su anonimne. Ako ne dopustite kolačiće nećemo znati kada ste posjetili našu stranicu, a nećemo ni biti u mogućnosti pratiti njenu učinkovitost.
Najprije omogućite Strogo nužne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!
Ovi se kolačići mogu se postaviti putem stranica naših oglašivačkih partnera. Kolačiće mogu koristiti oglašivačke tvrtke za izgradju profila interesa i pokazati vam relevantne oglase na drugim mjestima.
Oni ne pohranjuju osobne podatke izravno, a temelje se na jedinstvenom identificiranju Vašeg preglednika i internetskog uređaja. Ako ne dopustite kolačiće, doživjet ćete manje ciljano oglašavanje.
Najprije omogućite Strogo nužne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!
Više informacija o uvjetima korištenja možete videti ovdje.