Blagdanski stol u Talijana

Malo je toga Talijanima bitno kao hrana i obitelj, a blagdani su savršena prilika da spoje ove dvije ljubavi.

Talijani za blagdane slave tri bitna obroka, koje zovu natale jelima, a dijele ih sa svojom obitelji i prijateljima.

Večera na Badnjak

Za Badnjak, Talijani izbjegavaju meso i večeraju obilne količine morskih plodova i ribe, poput sabljarke, tune, lososa i usoljenog bakalara, a kao prilog biraju tjesteninu. Na sjeveru Italije prilog će biti lazanje s inćunima i parmezanom, a na jugu vermicelli sa školjkama i dagnjama. U skladu s kršćanskom tradicijom, na ovaj se način večer uoči važnog blagdana čisti tijelo.  

Iz ovog običaja konzumacije ribe potječe raširena tradicija imena Gozba sedam riba (Festa dei sette pesci) koju su sa sobom donijeli američki Talijani. Za desert će se zasladiti keksićima (biscotti), slatkim kruhom (pandoro), kolačem od bijelog nougata (torrone) i slatkim kruhom s voćem i citrusima (panettone).

Božićni ručak

Najbitniji obrok zasigurno je božićni ručak, i on može potrajati satima. Tijekom cijelog obroka Talijani uživaju u mesu kojeg su se prethodni dan odrekli. Ručak počinje s hladnim predjelom, najčešće platom suhomesnatih proizvoda, sira i maslina, a kao prvo jelo poslužuje se tjestenina. Priprema tjestenine uvelike ovisi o regiji, pa će tako u sjevernoj Italiji uživati u punjenoj tjestenini i lazanju bolognese, a u južnoj i središnjoj Italiji podrazumijeva se da je sva tjestenina koja će se naći na blagdanskom stolu zapečena. Glavno jelo najčešće je pečena teletina, piletina, kobasice ili pirjana govedina.

Ako se slučajno nađete na božićnom ručku u Calabriji, nemojte pomisliti kako su vaši domaćini lijeni pospremiti suđe nakon ručka jer se ono ostavlja u nadi da će Djevica Marija i novorođeni Isus navratiti!

Osim već spomenutih, ovo su božićni deserti kojih nikad ne nedostaje na stolu. Ricciarelli: kandirani keksići napravljeni od marcipana, šećera, meda i vanilije.  Struffoli: šarene kuglice tijesta koje se dobivaju prženjem u dubokom ulju. Cassata: Biskvit punjen ricottom, kandiranim voćem i komadićima čokolade.  Pastiera: Torta s ricottom, kandiranim voćem i narančom.  Panforte: Aromatična torta s voćem, orašastim plodovima i jakim začinima.  Roccoco: Tvrdi keksi punjeni bademima i narančinom koricom.

 

Ručak na dan sv. Stjepana

Na ovaj ručak Talijani uglavnom pozivaju širu rodbinu i prijatelje, a poslužuju ostatke od prethodna dva dana, ali znaju od njih pripremiti i nešto sasvim novo. Nadamo se da su vas inspirirali ovi talijanski običaji, a za praktične savjete oko pripreme talijanskih delicija, pročitajte Galbani recepte!

Povratak na vrh