Torta od tjestenine i patlidžana

Ovo jelo na talijanskom se naziva timballo, a karakteristično je za jug Italije. Uvijek sadrži namirnice bogatog ukusa, a može se pripremiti od tjestenine, riže ili mesa.

Torta od tjestenine i patlidžana

photo

  • 500 g Galbani Mozzarelle
  • 4 patlidžana
  • 1 kg zrelih rajčica ili pelata
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • malo maslaca i ulja za pečenje
  • po želji naribanog parmezana
  • 500 g širih rezanaca (reginette)
  • 1 luk
  • po želji bosiljka, soli i papra

Tajne talijanske kuhinje

U pripremi ovog recepta koristite kalup za tortu, koji ćete lako skinuti kad jelo bude gotovo, a ono neće izgubiti svoj oblik.

  1. Sirovim rajčicama ogulite koru, izvadite sjemenke te usitnite. Pelate samo usitnite.
  2. U široj plićoj posudi zagrijte maslinovo ulje i na laganoj vatri pirjajte sitno nasjeckan luk i češnjak. Kad počnu mijenjati boju dodajte usitnjene rajčice, malo bosiljka, sol i papar. Pojačajte plamen i pustite da se kuha pola sata.
  3. Operite i očistite patlidžane (ali ih nemojte guliti). Narežite ih na kriške debljine oko pola centimetra. U tavi zagrijte ulje te na njemu popržite kriške patlidžana dok ne postanu mekane. Izvadite ih i pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru.
  4. Mozzarellu narežite na kriške, a bosiljak sitno isjeckajte.
  5. U međuvremenu skuhajte tjesteninu u puno slane vode, ali pazite da ostane al dente jer će se još kuhati u pećnici. U tjesteninu umiješajte tri četvrtine umaka od rajčice.
  6. Namastite kalup za tortu i u njega slažite slojeve tjestenine, patlidžana, mozzarelle, parmezana i bosiljka dok ne potrošite sve. Na kraju pospite parmezanom i polijte preostalim umakom od rajčice.
  7. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 °C.
  8. Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji desetak minuta prije nego otvorite kalup. Poslužite toplo.
  9. Buon appetito!
Povratak na vrh