Salata od pira s tunjevinom

Pir, ili prapšenica, drevna je žitarica koja se u Italiji najčešće koristi u varivima, ali odlična je i u salati, poput ove naše s tunjevinom i mozzarellom.

Salata od pira s tunjevinom

photo

  • 350 g pira
  • 150 g Galbani Mozzarelle
  • 250 g tunjevine iz ulja
  • 200 g cherry-rajčica
  • 1 manji luk
  • po želji svježeg bosiljka
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • malo soli i papra

Tajne talijanske kuhinje

Pripremite malo više ove salate, ali bez rajčice i luka. Ponesite je sutradan na posao za ručak i tek tada dodajte rajčice i luk kako bi salata bila svježa kao i prvi dan.

  1. U dosta hladne, posoljene vode stavite pir i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta otkad voda prokuha. Ocijedite ga i pustite da se ohladi.
  2. U međuvremenu operite rajčice i narežite ih na dva dijela.
  3. Luk sitno narežite i dodajte rajčicama.
  4. Tunu dobro ocijedite. Pomiješajte je s rajčicama i lukom te dodajte bosiljak koji ćete natrgati rukom umjesto da ga nasjeckate nožem jer tako neće izgubiti niti miris niti okus.
  5. Dodajte sol i papar prema ukusu, a zatim i mozzarellu narezanu na kockice. Sve začinite maslinovim uljem.
  6. Na kraju umiješajte i ohlađeni pir te poslužite hladno. Ukrasite listićima bosiljka.
  7. Buon appetito!
Povratak na vrh