Rigatoni sa šunkom u “škartocu”

Hrana spravljena “al cartoccio” odnosno u vrećici ili kako se u Dalmaciji kaže “u škartocu” posebna je ponajviše zbog aroma koje se prožimlju za vrijeme pripreme. U doba godine kada intenzivnije konzumiramo šunku, svakako isprobajte ove mirisne i ukusne rigatone sa šunkom, mozzarellom i povrćem.

Rigatoni sa šunkom u “škartocu”

photo

  • 400g tjestenine (vrsta rigatoni)
  • 1 grančica svježeg bosiljka
  • 200g Galbani mozzarelle
  • 3 sočne rajčice
  • 30g slanih kapara
  • malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • prstohvat soli i papra
  • 1 patlidžan
  • 200 g šunke kuhane u vlastitom soku
  • češanj češnjaka

Tajne talijanske kuhinje

Ako ćete tjesteninu pomiješati sa slanijim umakom ili dodacima poput inćuna, kapara ili feta sira, za vrijeme kuhanja stavite manje soli.

  1. Operite patlidžan i odstranite mu peteljku, a zatim ga narežite na kockice i popržite u tavi s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i jednim češnjom češnjaka.
  2. Operite rajčice, narežite ih na pola, izvadite im koštice, a zatim i njih narežite na male kockice i pridružite patlidžanu.
  3. Šunku također usitnite, isperite kapare, a zatim oba sastojka stavite u tavu s patlidžanom i rajčicama. Sve zajedno posolite, popaprite i pirjajte 10 minuta na srednje jakoj vatri.
  4. U međuvremenu, skuhajte tjesteninu u kipućoj slanoj vodi, naravno al dente.
  5. Kada je tjestenina skuhana, ubacite je u tavu s umakom na jednu minutu, tek toliko da se sastojci prožmu.
  6. Pripremite četiri jednaka komada papira za pečenje, po sredini svakog rasporedite tjesteninu, a na sam vrh stavite usitnjenu mozzarellu i listove svježeg bosiljka.
  7. Spojite rubove tako da tvore vrećicu i stavite peći na 200 ° otprilike pet minuta.
  8. Pažljivo otvorite “škartoc” i servirajte toplo. Buon appetito!
Povratak na vrh