Punjeni calzone

Calzone je vrsta pizze koja potječe iz talijanske regije Puglie. Od klasične pizze razlikuje se u tome što se u ovoj inačici nadjev peče preklopljen tijestom tj. u “čarapi” od tijesta (tal. calza znači čarapa). Isprobajte ga i saznajte u čemu je njegova čar!

Punjeni calzone

photo

  • 400 g brašna
  • 250 ml vode
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 čajne žlice suhog kvasca
  • 1 čajna žličica soli i šećera
  • 100 g šampinjona
  • 125 g Galbani mozzarella
  • 200 g President Zagrebačkog sira
  • 100 g kuhane šunke

Tajne talijanske kuhinje

Tajna savršenog tijesta je u kombinaciji hladna voda, vruća pećnica! Želite li hrskavo tijesto, umijesite ga s hladnom vodom.

  1. Pomiješajte brašno, suhi kvasac, sol i šećer. Dodajte im maslinovo ulje, vodu pa sve zajedno umijesite u glatko tijesto. Jednom kada je gotovo stavite ga dizati na toplo mjesto dok mu se ne udvostruči obujam.
  2. Za to vrijeme na kockice narežite mozzarellu i šunku te usitnite šampinjone, potom pomiješajte mozzarella i Zagrebački sir.
  3. Pripremljeno tijesto razvaljajte u krug.
  4. Polovicu razvaljanog tijesta premažite nadjevom, preklopite drugom polovicom i prstima utisnite rubove tijesta.
  5. Calzone stavite u pleh prekriven papirom za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 250° i pecite otprilike 40 minuta. Buon appetito!
Povratak na vrh