Panettone s kremom od mascarponea i čokoladom

Panettone je kolač koji potječe iz Milana, a danas se uživa u cijeloj Italiji, posebno za Božić i Novu Godinu. Karakterizira ga lagana tekstura, a obavezan sastojak su kandirana kora naranče, limunova korica i grožđice. Za Talijane Božić nije Božić bez panettonea, a vjerujemo da će ovaj recept postati omiljeni dio i vaših blagdana.

Panettone s kremom od mascarponea i čokoladom

photo

  • 1 panettone
  • 500 g Galbani mascarpone
  • 6 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • malo šećera u prahu
  • nekoliko bobica crvenog ribizla

Tajne talijanske kuhinje

Panettone ne morate sami pripremati - kupite ga u svakom većem supermarketu ili trgovini delikatesama. Panettone poslužite uz desertna vina poput muškata ili prošeka, a za djecu napravite vruću čokoladu.

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte sol i istucite ih u čvrst snijeg.
  2. U drugoj zdjelici istucite žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu u koju ćete onda dodati mascarpone. Sve miješajte dok se sastojci dobro ne spoje. Na kraju dodajte i snijeg od bjelanjaka i lagano miješajte odozdo prema gore kako bi smjesa ostala pjenasta.
  3. Panettone okomito narežite na kriške, svaku stavite na tanjur za posluživanje, obilno prelijte kremom od mascarponea, po svemu naribajte čokoladu i ukrasite grančicom ribizla. Buon appetito!
Povratak na vrh