Kremasti rižoto s radičem

Crveni radič navikli smo jesti u salatama, ali na sjeveru Italije on je glavni protagonist jela zvanog “Risotto al radicchio”. U našoj inačici, ovaj specijalitet upotpunili smo kremastim Galbani mascarponeom i osvježavajućom koricom limuna. Isprobajte ga!

Kremasti rižoto s radičem

photo

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk
  • par listova svježe majčine dušice
  • 350 g riže
  • 1 čaša suhog bijelog vina
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 180 g Galbani mascarponea
  • 300 - 400 g listova crvenog radiča
  • pola korice limuna

Tajne talijanske kuhinje

Rižu skuhajte al dente, odnosno “prema zubu” tako da pod zubima zrna zadrže kompaktnost, čvrstoću i punoću okusa.

  1. Na maslinovom ulju popecite sitno narezani luk, par listova svježe majčine dušice, zatim dodajte rižu i sve kratko popirjajte.
  2. Ulijte čašu suhog, bijelog vina i pomiješajte potom dodajte tanko narezane listove radiča pa sve zalijte povrtnim temeljcem (juhom od povrtne kocke).
  3. Uz povremeno miješanje kuhajte dvadesetak minuta.
  4. Pred sam kraj dodajte Galbani mascarpone, naribanu limunovu koricu, soli i bijelog papra po želji.
  5. Sve zajedno dobro promiješajte i pustite da odstoji par minuta prije serviranja. Buon appetito!
Povratak na vrh