Lazanje s artičokama i mozzarellom

Artičoke se mogu uživati sirove, u salati, pirjane, pohane i pržene, punjene, gratinirane... ... a mi vam predlažemo lazanje s artičokama.

Lazanje s artičokama i mozzarellom

photo

  • 1 češanj češnjaka
  • 2 mozzarelle Santa Lucia
  • 5 manjih tikvica
  • 100 g sira certosa
  • 50 g dimljene slanine
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • prstohvat origana
  • po želji soli i papra
  • 1 podloga za pizzu
  • 1 lučica

Tajne talijanske kuhinje

Odaberite što nježnije artičoke sa što manje bodlji na vrhovima listova. Očišćene listove stavite u vodu s limunom kako ne bi oksidirali i potamnili. Oksidiraju li okus im se neće promijeniti, ali utjecat će na ukupni izgled jela.

  1. Prvo očistite artičoke. Odstranite vanjske tvrde listove i odrežite oštre bodlje s preostalih listova. Zatim svaku artičoku prerežite napola po visini i pažljivo odstranite bijele dlačice iz sredine. Očišćene polovice uzdužno narežite na manje kriške.
  2. U tavu stavite dosta ekstra djevičanskog maslinovog ulja, na njemu ispržite lučicu, a zatim dodajte artičoke. Pirjajte ih na srednje jakoj vatri, dodajte peršin, sol i papar te polijte bijelim vinom.
  3. Maknite artičoke s vatre dok su još hrskave, otprilike nakon 5 minuta. Pustite ih da se ohlade.
  4. Zatim pripremite bešamel: otopite 100 g maslaca u posudi, dodajte brašno i pažljivo miješajte da ne ostanu grudice. Kad smjesa postane svijetlo smeđe boje dodajte mlijeko i dobro promiješajte pjenjačom. Pustite da se kuha na laganoj vatri 15 minuta i dodajte malo soli i muškatnog oraščića.
  5. Zatim skuhajte listove lazanja u slanoj vreloj vodi i pustite ih da se osuše i ohlade.
  6. Pripremite posudu za pečenje tako što ćete je premazati s 30 g maslaca i na dno dodati kutlaču bešamela. Na bešamel stavite list lazanja, zatim sloj artičoka i kockica mozzarelle, a sve prelijte kutlačom bešamela. Ponavljate dok ne potrošite sve sastojke. Završite listom lazanja i prelijte bešamelom.
  7. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C, 45 do 50 minuta. Na kraju stavite posudu za pečenje na najviši dio pećnice da se gornji sloj lazanja zapeče. Poslužite toplo.
  8. Buon appetito!
Povratak na vrh