Božićna rolada

Božićna rolada slatki je praznik, kako za nepce, tako i za oči! Kombinacija sočnog biskvita, kremastog nadjeva od jaja i mascarponea te tamne čokolade slatki je evergreen, a ukrašena i poslužena u obliku božićnog drvca, uistinu nezaboravna blagdanska slastica. Vrijedi truda!

Božićna rolada

photo

  • 6 većih jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g brašna
  • 1 prstohvat soli, aroma vanilije
  • 250 g Galbani mascarponea
  • 8 žumanjaka
  • 160 g šećera
  • 50 g tamne čokolade
  • 120 ml prošeka

Tajne talijanske kuhinje

Umjesto prošeka za pripremu nadjeva možete, ako ga kojim slučajem uspijete nabaviti, iskoristiti slatko sicilijansko vino Marsala.

  1. Prvo pripremite biskvit. Pomoću električne miješalice ili štapnog miksera pomiješajte žumanjke i šećer dok ne dobijete napuhanu, pjenastu smjesu.
  2. Potom dodajte navlaženo brašno i umiješajte ga ručno, pokretima odozdo prema gore.
  3. U međuvremenu od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg, pa ga, također ručno, pridružite smjesi.
  4. Pred sam kraj dodajte aromu vanilije.
  5. Smjesu rasporedite u dva četvrtasta pleha za pečenje koje ste prekrili papirom i poravnajte. Debljina treba biti otprilike pola centimetra.
  6. Pecite ih u pećnici na 170° otprilike 12-15 minuta (biskvit treba biti zlatne boje).
  7. Čim ih izvadite iz pećnice, zarolajte ih po dužini zajedno s papirom i pustite neka se ohlade. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu.
  8. Pomoću električne miješalice ili štapnog miksera, pomiješajte žumanjke i šećer, zatim im dodajte prošek.
  9. Smjesu potom, otprilike 10 minuta, kuhajte na pari. Bit će gusta i napuhana, a kako bi takvom i ostala, svako malo je promiješajte i dok se hladi.
  10. Jednom kada je krema hladna, pridružite joj mascarpone i komadiće čokolade.
  11. Odrolajte biskvit, odstranite papir za pečenje, premažite ga kremom s mascarponeom i zatim ponovno zarolajte.
  12. Dok to radite, stavite otopiti čokoladu koja će poslužiti za završni premaz.
  13. Kada ste premazali obje rolade, pustite neka se vanjski sloj čokolade stvrdne, a potom rolade narežite na ploške debljine otprilike 2 cm.
  14. Ploškama oblikujte bazu božićnog drvca i nastavite slagati dok ne potrošite sve komade i ne oblikujete drvce. Jednom kada ste ga oblikovali, možete prionuti na ukrašavanje. Mi smo božićnu roladu ukrasili s: 300 g tamne čokolade, čokoladnim bombonima, malinama, mentom, čokoladnim dražejama u boji te čokoladnim biserima. Pustite mašti na volju, boun appetito!
  15. Jednom kada ste ga oblikovali, možete prionuti na ukrašavanje. Pustite mašti na volju, boun appetito!
Povratak na vrh