Artičoke s krumpirima

Artičoke, još jedna sezonska namirnica na tržnicama. Osim što su ukusne, one su odlične u borbi protiv povišenog kolesterola.

Artičoke s krumpirima

photo

  • 4 krumpira
  • 6 artičoka
  • 100 g Galbani Mozzarelle
  • pola čaše suhog bijelog vina
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 svežnjić peršina
  • po želji soli i papra
  • za pečenje ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • 1 limun sok

Tajne talijanske kuhinje

Jelu možete dodati i nekoliko kriški pršuta.

  1. Za početak očistite artičoke: odrežite stabljiku, odstranite tvrde vanjske listiće, odrežite bodljike, izvadite unutrašnjost i zatim svaku artičoku uzdužno na 4-5 dijelova (ovisno o veličini).
  2. Očišćene artičoke stavite u posudu s vodom i limunovim sokom. Tako neće potamnjeti.
  3. Krumpir očistite i narežite na veće komade.
  4. U većoj neprianjajućoj posudi zagrijte ulje, dodajte cijeli češanj češnjaka i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
  5. Dodajte krumpir i artičoke. Pažljivo miješajte i dodajte čašu bijelog vina.
  6. Kad je povrće dobilo lijepu zlatnu boju dodajte dvije čaše vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.
  7. Pri kraju kuhanja dodajte sol, nasjeckani peršin i mozzarellu narezanu na kockice. Promiješajte i ponovno poklopite. Pustite nekoliko minuta da se mozzarella otopi.
  8. Poslužite odmah.
  9. Buon appetito!
Povratak na vrh