Tradicionalni talijanski gnocchi

Jednostavno jelo koje je uvijek rado viđen gost na našim tanjurima.

Gnocchi, kod nas jednostavno zvani njoki, vrsta su krumpirovog tijesta kuhanog u obliku malih jastučića. Iako su tjestenina i pizza većini prva pomisao koju vežu uz talijansku kuhinju, njoki su svojom mekom i delikatnom teksturom osvojili restorane diljem svijeta.

Povijest kaže da su njoki nastali prije tjestenine, još u doba Rimskog carstva. Rane inačice su bile prisutne diljem Italije, ali svaka s drugačijom temeljnom namirnicom. Brašno, palenta, griz ili povrće poput bundeve i špinata, činilo je osnovu ranijih verzija njoka sve do 16. ili 17. stoljeća. Tada su španjolski osvajači predstavili talijanskim kuharima krumpir, južnoameričku namirnicu koja je njokima podarila okus kojeg toliko volimo.

Četvrtak je dan za njoke

Danas se u većini talijanskih gradova, a posebno u Rimu, svakog četvrtka u restoranima servira jelo s njokima kao specijalitet dana. Postoji čak i legenda o svećeniku iz Firence kojem su njoki bili toliko fini da se ugušio pri pokušaju da što prije dovrši svoj tanjur. Zbog toga su na tom području još uvijek poznati pod (nimalo simpatičnim) nazivom strozzapreti – gušitelji svećenika!

Pristaje im bilo koji umak

Nije teško pogoditi zbog čega su njoki postali toliko popularni. Jeftina su i jednostavna baza mnogim jelima, te se mogu fino sljubiti s raznim vrstama umaka. Talijani ih vole jesti na milijun načina – s maslacom i kaduljom, pestom, umakom od rajčice i bosiljka, gorgonzolom… Recepata koliko god vam srce poželi! Jedan od najpoznatijih je zvan gnocchi alla sorrentino, njoki zapečeni u pećnici s umakom od rajčice i svježom mozzarellom.

Kako napraviti savršene njoke

Ukoliko se želite i sami okušati u pripremi tijesta za njoke, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti. Od namirnica su vam potrebni samo krumpiri, brašno, jaje i sol. Količinu krumpira odredite prema potrebi – jedino je pravilo da je omjer krumpira i brašna otprilike 1:3. Nikako nemojte uzeti mlade krumpire, već starije koji sadrže višu razinu škroba.

Krumpire prvo skuhajte u ljusci. Dok su još topli, skinite ljusku i lagano ih zgnječite gnječilicom za pire, dodajte jaje i žličicu soli, a zatim postupno umijesite brašno.

Kada je kompaktno, ali još uvijek prozračno i meko, tijesto podijelite na 8 do 10 duguljastih valjaka te svaki izrežite na komade duljine 2 do 3 cm. Na svakom komadu vilicom napravite rebrasti uzorak i dobit ćete jastučiće na koje se savršeno lijepi umak. Kuhajte ih u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu, i voilà – njoki su gotovi!

Ako nemate vremena, svježe ili zamrznute njoke možete lako pronaći u bilo kojoj prodavaonici. Jednostavno ih skuhajte te poslužite s ukusnim umakom od gorgonzole, i u samo par trenutaka ćete imati vrhunsko jelo uz minimum truda.

Kako god odlučili pripremiti njoke, vjerujemo da će rezultat biti fenomenalan. Probajte naš recept za njoke sa šparogama, bobom i ricottom, ili eksperimentirajte sami s namirnicama koje su vam drage dok ne dođete do svoje omiljene verzije njoka!

Povratak na vrh