Popularna talijanska jela s divljači

Meso divljači posebno je ukusno u kombinaciji s klasičnim talijanskim sastojcima. Provjerite ovih 7 recepata i uživajte u aromama i okusima Italije!

Italija je poznata po tjesteninama, pizzama, sirevima i vinima, ali jeste li znali da neki od najpopularnijih talijanskih recepata sadrže meso divljači? Provjerite naš mali vodič kroz klasična talijanska jela s mesom divljači i obogatite svoju kuhinju novim receptom.

Cinghiale in umido – Toskanski ragu od vepra

Osim veprovine narezane na male komadiće, ovaj fini ragu slavi klasične talijanske sastojke i sadrži ocat, crno vino, mrkvu, celer, luk, češnjak, maslinovo ulje i umak od rajčice, a često se začini lovorovim listom i pahuljicama čilija. Uz dodatak pečenog krumpira, graška i krišku toskanskog kruha, ovo jelo postaje prava zimska gozba.

Coniglio in agrodolce – Zec u sicilijanskom slatko-kiselom umaku

Ovo tradicionalno jelo sa Sicilije pravi se od zečjeg mesa, luka, rajčice, mrkve i celera, ali ono što mu daje poseban okus jest klasičan sicilijanski slatko-kiseli umak. Kao kod većine starinskih talijanskih recepata, sastojci umaka variraju u pojedinim regijama (a možda i kućanstvima), ali umak gotovo uvijek sadrži šećer, vino, ocat, pinjole, grožđice i tamnu čokoladu.

Lepre in salmi – Starinsko varivo od zečetine

Još jedno jelo od zečjeg mesa koje se često poslužuje u talijanskim domovima, posebice tijekom hladnih dana. Izraz in salmi podrazumijeva da se u jelu svakako iskoristi životinjska jetra, a ovaj recept nalaže prethodno mariniranje zečetine u ukusnoj mješavini vina, luka, mrkve, celera, lovora, bobica kleke i muškatnog oraščića. Ako ćete se iskušati u pravljenju ovog krepkog variva, iskombinirajte ga s kremastom palentom!

Cinghiale in dolceforte – Veprovina u toskanskom umaku

Ovo toskansko jelo svidjet će vam se ako ste ljubitelj intenzivnih i kontrastnih okusa. Naime, veprovina kuhana s mrkvom, lukom, celerom, crnim vinom i paprom spaja se s dolceforte umakom, koji se pravi od mesnih sokova, pinjola, grožđica i čokolade. Još od 16. stoljeća u jelu se uživa tek nakon što se umak preliven preko mesa ohladi.

Sopa coada – Golublje meso s domaćim kruhom i parmezanom

Sopa coada najbolje se može opisati kao jelo slično lazanjama, no umjesto uobičajenih sastojaka, jelo sadrži slojeve golubljeg mesa i domaćeg kruha, prekriveno je sirom, preliveno golubljim temeljcem pa pečeno u zemljanoj posudi. Tradicionalno se poslužuje uz još golubljeg temeljca, a preporučuje se i dodatak parmezana te par kapi talijanskog maslinovog ulja.

Capriolo alla valdostana – Bogato varivo od divljači

Za pripremu ovog jela meso ćete trebati marinirati u octu i papru najmanje 12 sati, a potom ostaviti da se krčka sa svinjskom mašću, povrćem, rakijom, crnim vinom i začinima poput papra, češnjaka i cimeta. S obzirom na dugu pripremu i meso divljači koje je bilo teško nabaviti, nekad je ovo jelo bilo rezervirano samo za svečane prigode. Danas ćete ga vidjeti posluženog za nedjeljni ručak uz finu talijansku palentu.

Coniglio alla cacciatora – Zec na lovački način

Ako ste ljubitelj talijanske kuhinje, možda ste se već susreli s terminom alla cacciatora, koji bi se mogao prevesti kao “na lovački način” i odnosi se na specifičnu pripremu mesa divljači. Ovo popularno jelo od zeca priprema se od otkoštenog zečjeg mesa mariniranog u octu, a potom kuhanog na rosso način, odnosno s rajčicama i mnogo crnog vina.

Ovi recepti već se odavna pripremaju u hladnim zimskim danima, stoga vam preporučujemo da izaberete najdraži i iskušate se u pripremi tradicionalnog talijanskog jela od divljači! Ako ste pak veći ljubitelj tjestenina ili deserata, provjerite ovih pet ukusnih recepata za tjesteninu ili popularne talijanske deserte sa sirom. Buon appetito!

Povratak na vrh