Palenta, skromno jelo s tisuću lica

Tajna ovog rustikalnog talijanskog obroka leži upravo u njegovoj jednostavnosti.

Palenta, žganci ili pura — dok u Hrvatskoj ovo jelo ima brojne nazive, u zemlji iz koje potječe znano je kao polenta. Ova jednostavna kaša od kukuruzne krupice i vode neizostavan je dio kuhinje sjeverne Italije, a može biti kašasta ili kompaktna poput biskvita, servirana kao prilog ili fini obrok sama za sebe!

Zlato iz seljačkog lonca

U Italiji su različite vrste kaša od mljevenih žitarica bile popularne još od antičkih vremena, no prava palenta je zapravo nastala tek krajem 17. stoljeća. Tek tada je kukuruz došao u Italiju kao gastronomska novost iz Novoga svijeta, a ubrzo je dostigao nevjerojatnu popularnost. Od ove jeftine namirnice nastalo je jednako jeftino jelo polenta, koje je postalo glavni obrok talijanskih seljaka, kuhano u posebnom bakrenom loncu zvanom paiolo. U doba oskudice brojne težačke obitelji jele su palentu više puta dnevno, no u pravoj maniri talijanske “cucina povera” kuhinje, skromno jelo preraslo je u pravu pravcatu delikatesu. 

Kako skuhati savršenu palentu

Palenta je jedno od najjednostavnijih jela koje možete zamisliti, ali se lako može dogoditi da završite s bezukusnom, tvrdom smjesom punom grudica. Srećom, ne trebate papati puno pure da bi je znali dobro napraviti, jer početničke greške je lako izbjeći. 

U dobro posoljenu vrelu vodu polagano ukuhajte kukuruznu krupicu (omjer 5:1 za mekšu, 4:1 za malo gušću i tvrđu teksturu) i dodajte malo maslaca, zatim kuhajte ovisno o vrsti krupice. Ako se radi o instant palenti, bit će gotova u par minuta, a pravoj kukuruznoj krupici treba od pola do sat vremena da se skuha. 

Ključni potez u igri protiv vremena jest mješanje — palenta se lako slijepi za dno lonca, no to se neće dogoditi ukoliko konstantno miješate kuhačom. Kada se smjesa počne odvajati od stijenki lonca, vaš topli obrok je gotov.

Dobra u svakoj kombinaciji

Kod nas je palenta popularna kao doručak uz jogurt ili mlijeko, no u Italiji je ona puno više od toga. Odlična je kad joj se doda malo više maslaca i dobar sir, a omiljena je i kao prilog uz domaći mesni ragu ili gljive.

Palentu također možete jesti u obliku popečaka, samo morate skuhati gušću i čvršću smjesu te pomoću čase izrezati savršene, zlatne krugove. Napravite popečke od palente s patlidžanom i gorgonzolom te uživajte u punom okusu i zanimljivoj teksturi!

Svestrano i jeftino, nije ni čudo da je ovo jednostavno jelo nezaobilazan dio talijanske kuhinje još od 17. stoljeća. Jedno je sigurno, a to je da palenta uvijek iznova dokazuje da vrijedi staro pravilo: “manje je više”!

Povratak na vrh