Kako je nastala cucina povera?
Cucina povera doslovno se može prevesti kao siromašna kuhinja, a povezana je s vrlo jednostavnim i siromašnim načinom života kojim su stanovnici južne Italije bili prisiljeni živjeti za vrijeme i nakon Prvog i Drugog svjetskog rata. Recepti i tehnike razvile su se iz čiste potrebe za svakodnevnom pripremom zdravih i hranjivih jela od sastojaka koji su bili dostupni. Sastojci cucine povere uglavnom su se sastojali od onoga što su obitelji mogle uzgojiti na svom komadiću zemlje ili kupiti u maloj mjesnoj trgovini. Upravo zbog toga recepti vrlo rijetko sadrže meso.
Mnogi recepti cucine povere vjerojatno potječu iz kasnih 1800-ih, no većina recepata koristila se za vrijeme rata i u poslijeratnom dobu. Naime, oba su rata jako osiromašila zemlju što je donijelo velike promjene u prehrani. Rijetke su obitelji u tom vremenu posjedovale hladnjak, stoga se u jelima trebalo iskoristiti sve od trenutno dostupnih namirnica kako ništa ne bi propalo. Upravo tu leži sva kreativnost cucine povere — priprema ukusnog jela s ograničenim budžetom i više-manje istim sastojcima!
Cucina povera ili cucina di moda?
Jesti svježe, lokalno i sezonski u samoj je srži cucine povere. Iako se ovaj stil kuhanja razvio iz potrebe, a ne radi praćenja trendova, danas upravo tim riječima možemo opisati jela najmodernijih food blogera. Ovaj način promišljanja o hrani doživljava strelovit porast u popularnosti, a karakterizira je smanjenje korištenja egzotičnih sastojaka, vraćanje lokalnoj kuhinji i pripremu zdravih i tradicionalnih jela uz korištenje jednostavnih sastojaka.
Cucina povera i dalje pronalazi svoje mjesto u Italiji, no recepte nećete učiti u skupim kulinarskim školama, već u domaćim kuhinjama proučavajući mamme i nonne u pripremi obiteljskih obroka. Upitate li talijansku nonnu što ima za reći o cucini poveri, vjerojatno ćete čuti da se tu jednostavno radi o kuhanju s finim i dostupnim sastojcima, a tajni sastojak svakog jela je, naravno, amore!
Što to fino miriše?
Iako jednostavni, recepti cucine povere ne trebaju biti dosadni. Jela pripadaju mediteranskoj kuhinji, što znači da su iznimno zdrava i ukusna, a neka od najpopularnijih su juha od rajčice, varivo s povrćem i tjestenina s grahom ili lećom. Donosimo vam jedan recept uz koji možete oživjeti duh cucine povere u vlastitoj kuhinji!
Brodovi od patlidžana – Melanzane a Barchetta
Za pripremu jela za četvero nabavite: 4 patlidžana srednje veličine, 20 cherry rajčica, 50 g kapara, 100 g crnih maslina, sol, papar, 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja i bosiljak. Patlidžane prerežite na pola po duljini i izvadite sredinu te je potom narežite na kockice i stavite u zdjelu. Narežite cherry rajčice i stavite ih u zdjelu zajedno s narezanim kockicama patlidžana te pomiješajte s maslinovim uljem, soli i paprom. Na kraju napunite patlidžane smjesom i posipajte s malo bosiljka. Pecite 20-30 minuta na temperaturi od 180°C.
Ako želite, prije posluživanja jelo posipajte ukusnim Galbani Grana Padano sirom.
Čak i bez klasičnih talijanskih sastojaka u vašoj kuhinji može zaživjeti duh cucine povere. Koristite samo one sastojke koje već imate kod kuće i vježbajte svoju kreativnost u pripremi ukusnog jela!