5 recepata za tjesteninu kao iz restorana

Ovo vrijeme provedeno kod kuće iskoristite za brušenje svojih kulinarskih vještina i pripremu vrhunske tjestenine.

Ako ste zavidni televizijskim chefovima koji u emisijama bez problema pripremaju restoranska jela u tren oka, ovo je pravi trenutak da ih vi naučite pripremati. A s čim bolje početi nego s pastom, kraljicom talijanske kuhinje!

Rajčice i tuna, savršen par

Ručak nabrzaka ne mora trpiti na okusu — dapače! Sitno narežite glavicu luka i ispržite na ulju, zatim dodajte sitno nasjeckan jedan veći režanj češnjaka. Nakon toga iscijedite komade tune od ulja (uzmite jednu konzervu ili dvije male), dodajte u tavu, posolite i popaprite. Promiješajte i dodajte 250 ml passate od rajčice te začine poput peršina, ružmarina i bosiljka. Nakon 10 minuta imat ćete gotov umak u kojeg samo umiješate skuhanu tjesteninu (otprilike 250 g), a vaša će kuhinja mirisati po Mediteranu!

Tjestenina s umakom od limuna

Prefini umak od limuna, vrhnja za kuhanje, maslaca i sira ultimativna je dekadencija, ali vrijedna svake kalorije!

Za 4 osobe vam treba jedan limun čiju koricu naribate direktno u lonac, a sok iscijedite i ostavite sa strane. U lonac s koricom dodajte 2 dl vrhnja za kuhanje i lagano zagrijte do vrenja. Zatim postepeno dodajte 90 g hladnog maslaca, i to kockicu po kockicu dok se svaka ne otopi. Sa strane skuhajte 400 g špageta u vrlo slanoj vodi — kada su kuhani al dente, dodajte ih direktno iz vode u lonac s umakom, zatim u njega dodajte još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Umak u ovom trenutku mora izgledati malo rijeđe, no kada u umak dodate bogatu količinu parmezana ili Galbani Grana Padano sira, tekstura će biti taman. Nakon toga samo maknite lonac s vatre, dodajte otprilike 2-3 žlice iscijeđenog limunovog soka te sol i papar po želji.

Cacio e pepe

Ime ovog jela doslovno znači “sir i papar” jer vam je samo to potrebno za pripremu, no originalni recept postaje još bolji kada mu dodate maslac! 

Kada njega zagrijete na tavi, dodajte i lagano ispržite izdašnu količinu svježe mljevenog papra. U tavu zatim dodajte tjesteninu i slanu vodu u kojoj se ona kuhala. Tjestenina može biti bucatini ili obični špageti, no pazite da u trenutku dodavanja u tavu nije skroz kuhana. Miješajte sve na laganoj vatri dok lagano dodavate pecorino ili Grana Padano sir. Omjere recepta možete u potpunosti prilagoditi svom ukusu — ako vam se umak čini pregust, dodajte još vode od kuhanja tjestenine, a ako vam se čini prerijedak, samo dodajte još sira.

Zapečena tjestenina s mozzarellom 

Tjestenina s rajčicom je apsolutni klasik, ali ako želite probati nešto novo, probajte je ubaciti u pećnicu!

Sve što vam treba za umak su pasirane rajčice, 200 g cherry rajčica, pola crvenog luka te malo maslinovog ulja i svježeg bosiljka. U to dodajte kuhane fusille i komadiće Galbani mozzarelle, stavite u pećnicu na desetak minuta i voilà, jelo je gotovo!

Za više detalja pročitajte naš Galbani recept, ali ne brinite, priprema stvarno jest onako jednostavna kao što zvuči.

Proljetni špageti

Ako želite iskoristite blagodati proljeća, isprobajte Galbani recept za proljetne špagete. Uzmite crvene paprike, patlidžane i tikvice te narežite po 150 g od svakog povrća, i to na tanke trakice. Povrću dodajte skuhanu tjesteninu, maslinovo ulje, vlasac, soli i papar te Galbani Gorgonzola cremoso sir, zatim uživajte u finom i zdravom obroku!

Sada kada znate 5 recepata za vrhunsku tjesteninu, pripremite se na pohvale vaših kulinarskih vještina — samo psst, nitko ne treba znati da je za ova lagana jela potrebno tek dvadesetak minuta (uključujući pranje posuđa)!

Povratak na vrh