Očaravajući talijanski jesenski deserti

Vrijeme je da upoznate slatku stranu jeseni u Italiji.

Uz jesen neizbježno dolaze i zamamni mirisi kestena na ulicama te okusi savijača još toplih iz pećnice. Kao što mi imamo bučnicu i štrudlu od jabuke, tako i Talijani imaju svoje tradicionalne slastice koje koriste sve blagodati jesenskih namirnica.

Kruške & jabuke

Drage su nam uvijek, ali ove dvije vrste voća najviše vežemo uz miris bakine kuhinje u jesen. U pokrajini Umbriji se tradicionalno pravi štrudla s nadjevom od jabuka i oraha, zvana “la rocciata”, a ako vam se radije jede biskvit, jabuke možete iskoristiti i za ovu mekanu biskvitnu tortu s jabukama i mascarponeom. Komadići krušaka pak dobro idu uz kestene u ovoj modernoj verziji klasičnog tiramisua, iako ih Talijani najviše vole sljubiti s ricottom, kao u glasovitoj torti s amalfijske obale koja kombinira kruške, ricottu i kremu od lješnjaka. Za prste polizati!

Bundeva (buča)

Ova punašna jesenska ljepotica jedna je od omiljenih namirnica hladnijih dana, a volio ju je i Pellegrino Artusi, kuhar poznat kao “otac talijanske kuhinje”. U svojoj utjecajnoj kuharici iz 1891. godine opisuje recept zvan “torta di zucca galla”, predivnu pitu od buče i cimeta koja će vas oduševiti svojom sočnošću.

Kesteni

Ako tražite jesenski desert s autentičnim talijanskim okusima, probajte “castagnaccio”, tortu od kestena karakterističnu za regiju Toskane. Ova niska torta je više nalik piti, a pomalo je neobičnog okusa za naše desertne pojmove jer sadrži pinjole, maslinovo ulje i ružmarin, pa odiše orašasto-mediteranskim aromama i izuzetno je nježne slatkoće. Drugi poznati talijanski desert od kestena jest “montebianco”, slastica slična kesten pireu. Nazvan je po najvišem vrhu Alpa koji se nalazi taman na granici između Italije i Francuske, a ime savršeno odgovara izgledu — vrh planine od pirea prekriven je snježnobijelim šlagom.

Kaki (dragun)

Ovo neobično narančasto voće mekane kore i oblika jabuke možda nije toliko popularno kod nas, ali su ga naši prekomorski susjedi preuzeli iz egzotičnijih krajeva i napravili od njega ekstravagantni desert zvan “cachi al liquore” — sočno, zrelo meso kakija u sirupu od amaretta i šećera. Kaki je inače prepun vitamina i kalija te poznat po svom blagotvornom učinku na zdravlje, tako da barem imate dobar izgovor probati ovu pijanu slasticu!

Kuhinja svake zemlje na jedinstven način iskorištava spektakularne mirise i okuse plodova jeseni. Sad kad ste upoznali talijanske jesenske deserte, upustite se u pripremu vlastitih slastica s aromama karakterističnim za ovo predivno godišnje doba!

Povratak na vrh