Top pet razloga za posjetiti Toskanu

Dajemo vam pet razloga zbog kojih ćete u svoj sljedeći itinerar za Italiju poželjeti uključiti i Toskanu.

1. Umjetničko nasljeđe

Toskanu zovu i kolijevkom renesanse jer je dom mnogih pionira umjetnosti i znanosti. Slikari Giotto i Botticelli, kipari Brunelleschi i Michelangelo, skladatelj Puccini, pisac Dante Alighieri te znanstvenici Galileo Galilei i Leonardo da Vinci, svi potječu iz ovog pitoresknog kraja, a njihov utjecaj vidljiv je i danas.  

U Toskani ćete stoga naći brojne galerije i muzeje koji čuvaju neke od najcijenjeniijih umjetničkih radova na svijetu, poput Botticellijevog Rođenja Venere.

2. Pitoreskni pejzaži  

Ukoliko ste ljubitelj prirode, Toskana vam može pružiti nevjerojatne prizore – od sunčanih brežuljaka i dolina preko vrhova Apenina, pa sve do plaža koje zapljuskuje Mediteran.   

Tipičnu Toskanu upoznajte posjetom regiji Val d’Orcia, koja je zbog svog jedinstvenog prirodnog bogatstva i povijesnog nasljeđa uvrštena i u UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Iako se smatra ljetnom destinacijom, u Toskani se jednako uživa i zimi. Apenini skijašima nude pregršt prilika za spuštanje snježnim obroncima i uživanje u modernim skijaškim odmaralištima.


3. Prvoklasna vina

Savršen spoj klime, podneblja i tradicije vinarstva Toskanu su postavili u sam vrh vinskog svijeta.  Krenite na vinsku turu trima vinskim regijama – Brunello di Montalcino, Carmignano i Chianti.

Brunello di Montalcino ime je i najpoznatijeg vina ove regije, koje se proizvodi od sorte grožđa Sangiovese, a prije no što se smije kušati mora odležati barem pet godina.

Carmignano regija najpoznatija je po vinima Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, a kvaliteta vina koja proizvodi poznata je još od srednjeg vijeka, pa je tako toskanski vojvoda davne 1716. godine cijelu regiju stavio pod zaštitu. Najpoznatija regija svakako je Chianti, najveća regija vina koja proizvodi crvena Chianti vina i Vin Santo desertno vino.

4. Izvrsna hrana

Toskanska hrana temelji se na ideji “siromašnog kuhanja”, odnosno, jela koja su jednostavna za pripremu i mogu se pripremiti u većoj količini. I danas, Talijani se drže ovog pravila. Koriste svježe i kvalitetne sastojke koje pripremaju na način da njihove priprodne arome i okusi dođu do izražaja. Neka od klasičnih jela koje ćete u Toskani sigurno susresti su: Crostini Toscani (prepečeni kruh s kokošjom jetrom), Panzanella (salata od kruha), Pappa al Pomodoro (juha od rajčica), Bistecca alla Fiorentina (biftek) i Castagnaccio (torta koja se radi od brašna lješnjaka).

5. Povijesni gradovi

Smještena u srcu Toskane, čarobna Firenca najveći je grad ove regije. Smatrana mjestom rođenja renesanse i prozvana “Atenom srednjeg vijeka”, Firenca je i danas jednako zanimljiva – godišnje privlači oko 13 milijuna turista. Posjetite njezinu predivnu katedralu i monumentalnu Brunelleschijevu kupolu, najveću kupolu sagrađenu od cigle na svijetu. Ako vas pak više očarava gotika, zaputite se u sat vremena udaljenu Sienu, a ako se poželite slikati uz slavni kosi toranj, pravac Pisa!

Zanima li vas kako su izgledali trgovi u srednjem vijeku, posjetite Arezzo u istočnoj Toskani. Njegov predivni glavni trg Piazza Grande poslužio je i kao set filma “Život je lijep”.

_____

Život zaista jest lijep u Toskani, posjetite je i vi!

Povratak na vrh