Neodoljiva svježina talijanskih salata

Vruće sunce inspiriralo je Talijane da se odmaknu od pećnica i prionu na kreiranje brzih, ali ukusnih ljetnih jela.

Sunce je napokon provirilo iza oblaka, temperatura je sve viša, a s ljetnim vremenom je došla i šarolika ponuda povrća na tržnicama. Bilo bi šteta ne iskoristiti blagodati svježih sezonskih namirnica, zato vam preporučujemo da isprobate ove fine talijanske salate. Bilo kao zasebno jelo ili prilog, zasigurno će vas oduševiti!

Cezar salata

Njezino ime je varljivo, ali je zato okus istinski božanstven! Naime, Cezar salata ne potječe iz rimskog doba, već je moderna kulinarska inovacija za koju možemo zahvaliti američkoj prohibiciji.

Talijanski imigrant Caesar Cardini bio je vlasnik i chef restorana u SAD-u u ludim dvadesetima, ali suočen s oštrom zabranom alkohola odlučio je otvoriti restoran u Tijuani, odmah iza meksičke granice. Nesmetano točenje žestokih pića privuklo je neočekivano brojnu klijentelu, i žednu i gladnu, a poznata priča kaže kako je Caesar svoju salatu izumio jedne večeri kad je ponestano hrane sa menija. Spojio je razne sastojke koje je imao u kuhinji: duguljastu rimsku salatu, hrskave krutone, limunov sok, maslinovo ulje, jaje, češnjak, senf, parmezan i papar.

Spoj talijanskih i američkih okusa oduševio je svijet i postao pravi hit, a danas se čak servira kao glavno jelo s dodatkom piletine, inćuna ili slanine.

Panzanella

Iako možda niste dosad čuli za nju, ova autentična toskanska salata je prava pritajena ljepotica talijanske kuhinje. Čar leži u njezinoj jednostavnosti i skromnosti — ključni sastojak je stari kruh! Osušite ga u pećnici, zatim lagano natopite hladnom vodom kako bi ponovno dobio na sočnosti. Kruh pomiješajte s lukom, rajčicama te dresingom od octa, maslinovog ulja, soli i papra.

Ovom osnovnom receptu se često dodaju svježi krastavci i bosiljak, a dobrodošli sastojci su i zelena salata, masline, mozzarella, bijelo vino, tuna, kapari, limun… Što god odgovara vašem nepcu, samo nemojte reći nijednom poborniku tradicionalne talijanske kuhinje da ste se udaljili od pravog recepta!

Caprese

Ova tradicionalna salata s otoka Caprija savršen je spoj okusa koji nas podsjećaju na duga, topla ljeta na Mediteranu. Ako želite pripremiti tipičnu caprese salatu, trebaju vam samo rajčice, svježi bosiljak, Galbani mozzarella te maslinovo ulje. Vrlo je jednostavna, no ova lagana salata je apsolutno prefina kada koristite namirnice vrhunske kvalitete!

Kada budete imali društvo za večerom i poželite ih iznenaditi laganim zalogajima, servirajte im rajčice punjene caprese salatom ili atraktivne tornjiće caprese s krastavcima.

Za one koji se ne boje eksperimentiranja s hranom imamo pomalo neobičnu, ali neodoljivu varijantu caprese salate s marelicama i bademima, ili pak sa sočnim breskvama.

Salate su pravi dokaz da zdrava i lagana hrana može biti i više nego ukusna. Prepustite se čaroliji mediteranskih okusa i uživajte u ovim jednostavnim jelima gotovim u tren oka!

Povratak na vrh