Mali vodič kroz talijanska crna vina

Saznajte više o vrhunskim crnim vinima koja potječu iz najbolje svjetske vinske destinacije.

Ne trebate nužno biti ekspert da biste cijenili pune okuse talijanskih vina, no poznavanje sorti će vam svakako olakšati odabir vaše iduće butelje. Vrsta vina ovisi o sorti grožđa od koje je proizvedeno, a uz nju se na talijanskim vinskim listama uvijek navodi proizvođač, regija podrijetla te godina berbe. Već ste naučili kako savršeno kombinirati sir i vino, a sada saznajte koje su autohtone rujne sorte proslavile zemlju s više od milijun vinograda!

Barolo

Vino Barolo iz regije Pijemont u potpunosti je proizvedeno od Nebbiolo sorte grožđa, a Talijani ga zovu “vinom kraljeva”. Ovo vino s 2 500 godina dugom tradicijom toliko je cijenjeno da su se oko načina njegove pripreme čak vodile i bitke — takozvani “Barolo ratovi”.

Kompleksne note i visok udio tanina definitivno traže luksuznu hranu koja bi popratila jak okus ovog vina, poput divljači, dobrog odreska, ekstra tamne čokolade, opojnih sireva te jela sa tartufima. Rižoto sa šafranom i gorgonzolom izuzetno bogatog okusa savršeno će ići uz butelju dobrog, starog Barola!

Chianti

Chianti je vrsta suhog vina iz predivnog istoimenog područja u Toskani. Iako im se ponekad dodaju druge sorte grožđa, najbolja Chianti vina su najčešće proizvedena od 100% Sangoviese grožda. Poznato je da ovo vino ide uz bilo koju tjesteninu s umakom od rajčice, no također odlično pristaje uz pizzu sa salamom koju sami možete lako pripremiti.

Primitivo

Postoje naznake da ovo vino srodno Zinfandel sorti zapravo potječe iz Hrvatske, ali je naziv Primitivo danas rezerviran samo za butelje koje dolaze iz talijanske pokrajine Puglije. Na njezinim sunčanim obroncima male bobe crnog Primitivo grožda dozrijevaju u rujno piće s visokim udjelom akohola i tanina te kiselkastom notom višnje.  

Montelpuciano

Ovo grožđe dozrijeva u vinogradima istočne obale Italije, a najbolji primjerci sorte završe u buteljama cijenjenih vina iz mjesta Abruzzo. Arome šljive, bilja i duhana čine daju robustan okus vinu, zbog čega dobro ide uz slana i masnija jela. Probajte ga uz ovu aromatičnu teleću roladu, zasigurno će vam se svidjeti!

Valpolicella

Valpolicella je područje u regiji Veneto poznato po proizvodnji crnog vina od tri sorte grožđa: Corvina, Rondinella i Molinara. Najcijenjenije među njima je Amarone, posebna vrsta Valpolicella vina koje ima visok udio alkohola i izuzetno prepoznatljiv okus zahvaljujući grožđu koje se ubire rano, zatim suši par mjeseci. Ostala Valpolicella vina možda nemaju tako ekskluzivan status, ali nude odličan omjer cijene i kvalitete.

Sad kad ste već sve ovo pročitali, bilo bi šteta ne iskoristiti stečeno znanje. Organizirajte večer talijanske hrane s prijateljima i pohvalite se poznavanjem vina tako da savršeno sparite delicije iz čaše s onima na tanjuru!

Povratak na vrh