Sir i vino – ultimativna uživancija

Ljubav sira i vina traje već stotinama godina. Iako dugovječna, i dalje zna predstavljati problem kada treba odabrati idealnu kombinaciju koja će naglasiti divne okuse zbog kojih ih volimo.

Plata sira i čaša vina savršen su izbor za druženja s prijateljima. No, uz toliko vrsta sireva i vina, teško je dokučiti najbolje kombinacije. Pri sparivanju sireva i vina, poanta je da se okusi međusobno ne nadjačavaju, već međusobno ističu arome. Baš kao i s bilo kojim uparivanjem, pomaže razmišljati o komplementarnim, odnosno kontrastnim okusima.

Tvrdi sirevi i sirevi oštrog mirisa

Tvrdi sirevi vole bogata suha bijela vina punog okusa i crna vina s taninom. Njihova orašasta aroma dobro funkcionira uz sherry, a slanost odlično prija uz slatka vina.  Sireve poput goude i parmezana uparite s bijelim Burgundcem ili bijelim Bordeauxom, slatkim Rizlingom, vintage Šampanjcem, crvenim Burgundcem i crvenim Bordeauxom te Cabernet Sauvignonom. Sirevi oštrih mirisa distinktivnih su i jakih okusa, stoga ih treba spariti s jednako moćnim vinima.  Camambert, Limburger i Taleggio isprobajte u kombinaciji s jakim crvenim vinima punim tanina poput Bordeauxa, Rizlinga i crnog Pinota.

Plavi i polutvrdi sirevi

Plavi sirevi smionih su okusa i dosta slani, stoga ih, za što bolju ravnotežu, treba upariti sa slatkim vinima ili desertnim vinima. Gorgonzolu ili Stilton stoga kombinirajte uz bijeli Porto, Sherry, Sauternes i Chianti. Izbjegavajte suha vina i Pinot.  Polutvrdi sirevi traže crvena vina voćnih okusa, pjenušava vina, bijela vina i aperitivna vina jer ona nude najbolju ravnotežu između kiselosti, voća i tanina. Sireve poput Edama, Emmentala, Jarsberga i Manchega kušajte uz Chardonnay, bijeli i crveni Burgundac, bijeli Bordeaux, Pinot Blanc, Riesling (suhi), Šampanjac, crni Pinot, Merlot i Porto.

Svježi sirevi

Svježi meki sirevi poput ricotte i mozzarelle vole bijela vina, suha rose vina, pjenušava vina i lagana crvena vina s malo tanina. Njihovoj kiselosti komplemtirat će vina s jakim voćnim ili cvjetnim okusom. Vina s okusom jabuke, jagode, dinje ili citrusa će najbolje pasati uz svježe sireve – Rizling (suhi/slatki), Traminac, Muškat, Šampanjac, Chablis, Chenin Blanc, Pinot Gris, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Lambrusco, bijeli Porto. Izbjegavajte jaka crna vina puna tanina poput Cabernet Sauvignona i Bordeauxa.

Redoslijed kušanja također ima svoja pravila.

Kako biste zaista okusili sve arome, kad krenete s kušanjem plate sireva i njihovih vinskih partnera, počnite s onim najlaganijih okusa. Na ovaj način izbjeći ćete situaciju u kojoj bi jači okusi odmah nadvladali vaše okusne pupoljke.  

_____

Nadamo se da smo vam pomogli u planiranju vaše prve sir i vino kombinacije!

 

Povratak na vrh