Mali vodič kroz bijela vina

Sve što vam treba za ljetnu idilu jest čaša kvalitetnog vina, zalogaj finog sira te predivan pogled na more.

Ponekad se čini teško dešifrirati etikete na butelji vina, ali kao što ste naučili više o vrstama crnog vina, tako možete naučiti više i o bijelim vinima.
Kao i crna, ovi plodovi teškog rada vinogradara i vinara također imaju sorte koje se razlikuju po težini, okusu i kiselosti, ali i hrani uz koju idu. Svi znamo da su delicije od sira i čaša dobrog vina savršen par, a o njihovoj ljubavi ste mogli više saznati u našemu blogu sa savjetima kako spariti vrste vina i sira. Sada je vrijeme da saznate više o bijelim vinima te kako ih sljubiti uz sir!

Sauvignon blanc

Bijeli sauvignon je ljetni okus s kojim ne možete pogriješiti. Ovo lagano vino proizvodi se od sorte vina koja potječe iz Francuske, ali danas se najčešće uzgaja na Novom Zelandu. Za sauvignon često kažu da ima kiselkastu notu i blagi miris svježe pokošene trave, a odlično ide uz kremastu mozzarellu i “zelenije” obroke s dosta začinskog bilja i povrća. Probajte ga uz jednostavna jela poput klasičnih talijanskih salata.

Chardonnay

Chardonnay je intenzivno vino punog okusa, a može imati jače izražene note hrastovine ili pak orašaste i voćne arome. Kiseliji chardonnay odležan u hrastovini bolje ide uz kremaste, svježe kozje sireve, no većina vrsta generalno ide dobro uz sir camembert.

Traminac

Traminac je naš naziv za vino proizvedeno od sorte Gewürztraminer. Vrlo je aromatičnog i snažnog okusa, zbog čega ga je teže spariti s hranom, ali možete ga poslužiti uz jake sireve, slatko-ljute azijske specijalitete ili hranu izraženo dimljenog okusa.

Rizling

Vina koja se prave od ove sorte grožđa najčešće su slatka i lagana, iako postoje i vrhunski suhi rizlinzi. Uz slatki rizling odlično sjeda gouda ili parmezan, a uz suhi ide edamer ili emmentaler. Ako tražite nešto što ide uz sve verzije rizlinga, nećete pogriješiti s ricottom, mozzarellom ili njokima s gorgonzolom.

Muškat

I kao šećer na kraju — muškat! Pod ovim nazivom se krije obitelj poluslatkih vina koja imaju izraženu muškatnu aromu. Kod nas su popularne sorte muškat bijeli i muškat žuti, a na stolu ih volimo vidjeti uz mlade kravlje sirevi poput ricotte ili mozzarelle.

Ako ne pijete često bijelo vino, bilo zbog neznanja ili zbog loših prijašnjih iskustava, nadamo se da će vas ovaj mali vodič nadahnuti da se u idućem odlasku po namirnice pokupite finu bocu bijelog vina kao pratnju vašem obroku.

Povratak na vrh