Sauvignon blanc
Bijeli sauvignon je ljetni okus s kojim ne možete pogriješiti. Ovo lagano vino proizvodi se od sorte vina koja potječe iz Francuske, ali danas se najčešće uzgaja na Novom Zelandu. Za sauvignon često kažu da ima kiselkastu notu i blagi miris svježe pokošene trave, a odlično ide uz kremastu mozzarellu i “zelenije” obroke s dosta začinskog bilja i povrća. Probajte ga uz jednostavna jela poput klasičnih talijanskih salata.
Chardonnay
Chardonnay je intenzivno vino punog okusa, a može imati jače izražene note hrastovine ili pak orašaste i voćne arome. Kiseliji chardonnay odležan u hrastovini bolje ide uz kremaste, svježe kozje sireve, no većina vrsta generalno ide dobro uz sir camembert.
Traminac
Traminac je naš naziv za vino proizvedeno od sorte Gewürztraminer. Vrlo je aromatičnog i snažnog okusa, zbog čega ga je teže spariti s hranom, ali možete ga poslužiti uz jake sireve, slatko-ljute azijske specijalitete ili hranu izraženo dimljenog okusa.
Rizling
Vina koja se prave od ove sorte grožđa najčešće su slatka i lagana, iako postoje i vrhunski suhi rizlinzi. Uz slatki rizling odlično sjeda gouda ili parmezan, a uz suhi ide edamer ili emmentaler. Ako tražite nešto što ide uz sve verzije rizlinga, nećete pogriješiti s ricottom, mozzarellom ili njokima s gorgonzolom.
Muškat
I kao šećer na kraju — muškat! Pod ovim nazivom se krije obitelj poluslatkih vina koja imaju izraženu muškatnu aromu. Kod nas su popularne sorte muškat bijeli i muškat žuti, a na stolu ih volimo vidjeti uz mlade kravlje sirevi poput ricotte ili mozzarelle.

Ako ne pijete često bijelo vino, bilo zbog neznanja ili zbog loših prijašnjih iskustava, nadamo se da će vas ovaj mali vodič nadahnuti da se u idućem odlasku po namirnice pokupite finu bocu bijelog vina kao pratnju vašem obroku.