Ricotta svježi sir, kremasta delicija

Najbolje stvari događaju se slučajno, a tako je nastala i ricotta svježi sir.

Saznajte kako je ukomponirati u svoje kulinarske kreacije i oplemeniti svako jelo.

Talijanska kuhinja ima zlatno pravilo – ništa se se baca. Vodeći se ovim pravilom nastala je i ricotta, talijanski svježi sir kremaste teksture i slatkastog okusa kojeg Talijani proizvode još od brončanog doba. Naime, Talijani su iskoristili sirutku preostalu nakon proizvodnje drugih sireva i tu počinje priča o ricotti svježem siru koja traje i danas.

Njezino ime u prijevodu s talijanskog znači “ponovno kuhan”, a ime se odnosi na način na koji nastaje. Naime, pravi se od svježe sirutke koja se cijedi i (opet) lagano kuha.

Budući da je sirutka puna proteina, ricotta se može pohvaliti niskim udjelom masti, laganom strukturom i bogatstvom proteina. Ovaj niskokalorični sir blagog okusa možete konzumirati samog i kao dodatak mnogim vrstama jela.

Slatko i slano, miješa se uz sve

Ricotta je svestrana namirnica koju možete uvrstiti u pripremu svog doručka, ručka i deserta! Zbog svojeg suptilnog okusa, može se koristiti u slatkim i slanim jelima, a mekana struktura čini je izvrsnom vezivnom namirnicom, idealnom za razna punjenja. Kao i mascarpone, ricotta svježi sir je omiljeni sastojak mnogih talijanskih slastica poput torte od sira i cannolija, a možete je koristiti i pri pripremi raznih keksića i palačinki. Ovaj sir također je izvrstan u kombinaciji sa šećerom i cimetom, pistacijama, medom i citrusima te raznim voćem. Ricotta svježi sir će zasjati u vašim slatkim receptima za uštipke, brownieje, tartove, mousseve i kreme, te vašim kreacijama dati jednu sasvim novu punoću okusa.

Ricotta svježi sir će unaprijediti vaša slana jela poput tjestenina, calzonea i lazanja, a posebno će se istaknuti u punjenim tjesteninama poput raviola i tortellina. Izvrsno se slaže i s namirnicama tipičnima za talijansku kuhinju, poput špinata, češnjaka, rajčice i bosiljka, te će se uklopiti u osvježavajuće salate.

Ako je dodate pri samom kraju kuhanja umaka, zgusnut će ga i dodati potrebnu kremoznost bez suvišnih kalorija. Ricotta i jaja još su jedna odlična kombinacija – isprobajte je u omletima, kajgani i fritatama, i svojem doručku dodajte notu prozračnosti.

Ricotta je zvijezda i kada stoji sama za sebe. Uz malo soli, papra, aromatičnog bilja i limunovog soka možete dobiti izvrsni umak za dip ili je jesti samu. Za užinu je namažite na kruh ili tost, prelijte medom i uživajte u laganom i hranjivom obroku.

_____

Uvrstite Galbani Ricottu svježi sir u svoja jela, a inspiraciju pronađite među Galbani receptima!

 

Povratak na vrh