Gnudi, neodoljiva kombinacija njoka i ricotte

Ovaj omiljeni talijanski recept spaja jednostavnost njoka i kremastu lakoću ricotte.

Njoki su nam svima dobro poznati. Bilo da su s gorgonzolom, šparogama ili u umaku s mesom, rado su nam viđen gost na tanjuru. Međutim, Talijani imaju jednu manju poznatu poslasticu koja će vas također oduševiti — radi se o njokama od ricotte zvanim gnudi.

U čemu je razlika?

Bazu za tradicionalne njoke čine krumpiri, pšenično brašno, jaje i sol. Gnudi, poznati i pod nazivom malfatti, od svoje se poznatije braće razlikuju po tome što se prave od kremaste ricotte i griza ili semolina brašna koji taman daju dovoljno čvrstoće da gnudi ostaju kompaktni, ali meki poput jastučića. Osim toga, ricotta kao lagani svježi sir daje posebnu teksturu i drukčiji okus, a i gnudi su oblikom često više nalik malenim knedlama nego njokima!

S toskanskih obronaka

Ova autentična talijanska delicija stiže iz predivne Toskane, regije poznate po umjetnosti, prvoklasnim vinima i vrhunskoj hrani. Smatra se da su nastali kao “ogoljeni ravioli”, odnosno kao verzija samo s punjenjem i bez ovojnice od tijesta koja je toliko karakteristične za raviole. Tome u prilog ide i činjenica što riječ gnudi dolazi od talijanske riječi “nudi”, što znači “gol”. 

Naravno da onda takve golišave poslastica treba i odjenuti, a Toskanci tradicionalno svoje gnude oblače u fini umak od maslaca i svježe kadulje!

Kako se prave

Naravno da nema boljih gnuda od onih toskanskih, no ako već ne možete otići u Italiju i probati izvorne, možete pokušati napraviti svoje kod kuće. 

Za početak će vam trebati 250 g ricotte i 50 g parmezana. Ricottu obavezno pustite da neko vrijeme odstoji u hladnjaku kako bi pustila svu vodu, zatim ocijedite. Pomiješajte ta dva sira s jednim žumanjkom, dodajte malo muškatnog oraščića te soli i papra. Od dobivene smjese formirajte lagano spljoštene kuglice i svaku pojedinačno uvaljajte u semolina brašno (ukoliko nemate semolina brašno, možete koristiti obični griz). 

Uvaljane kuglice ostavite preko noći u hladnjaku kako bi se oko mekane smjese od sira formirala ovojnica. Sutradan gnude jednostavno ubacite u vrelu vodu te, isto kao i njoke, izvadite kad isplivaju na površinu. 

Ovom osnovnom receptu možete dodati svježi špinat, a skuhane gnude možete kombinirati s umakom od maslaca i kadulje, klasičnim umakom od rajčice ili pak umakom od sira. Jednom kad svladate vještinu pravljenja ovog autentičnog talijanskog jela, mogućnosti su nebrojene!

Povratak na vrh