Gnudi, neodoljiva kombinacija njoka i ricotte

Ovaj omiljeni talijanski recept spaja jednostavnost njoka i kremastu lakoću ricotte.

Njoki su nam svima dobro poznati. Bilo da su s gorgonzolom, šparogama ili u umaku s mesom, rado su nam viđen gost na tanjuru. Međutim, Talijani imaju jednu manju poznatu poslasticu koja će vas također oduševiti — radi se o njokama od ricotte zvanim gnudi.

U čemu je razlika?

Bazu za tradicionalne njoke čine krumpiri, pšenično brašno, jaje i sol. Gnudi, poznati i pod nazivom malfatti, od svoje se poznatije braće razlikuju po tome što se prave od kremaste ricotte i griza ili semolina brašna koji taman daju dovoljno čvrstoće da gnudi ostaju kompaktni, ali meki poput jastučića. Osim toga, ricotta kao lagani svježi sir daje posebnu teksturu i drukčiji okus, a i gnudi su oblikom često više nalik malenim knedlama nego njokima!

S toskanskih obronaka

Ova autentična talijanska delicija stiže iz predivne Toskane, regije poznate po umjetnosti, prvoklasnim vinima i vrhunskoj hrani. Smatra se da su nastali kao “ogoljeni ravioli”, odnosno kao verzija samo s punjenjem i bez ovojnice od tijesta koja je toliko karakteristične za raviole. Tome u prilog ide i činjenica što riječ gnudi dolazi od talijanske riječi “nudi”, što znači “gol”. 

Naravno da onda takve golišave poslastica treba i odjenuti, a Toskanci tradicionalno svoje gnude oblače u fini umak od maslaca i svježe kadulje!

Kako se prave

Naravno da nema boljih gnuda od onih toskanskih, no ako već ne možete otići u Italiju i probati izvorne, možete pokušati napraviti svoje kod kuće. 

Za početak će vam trebati 250 g ricotte i 50 g parmezana. Ricottu obavezno pustite da neko vrijeme odstoji u hladnjaku kako bi pustila svu vodu, zatim ocijedite. Pomiješajte ta dva sira s jednim žumanjkom, dodajte malo muškatnog oraščića te soli i papra. Od dobivene smjese formirajte lagano spljoštene kuglice i svaku pojedinačno uvaljajte u semolina brašno (ukoliko nemate semolina brašno, možete koristiti obični griz). 

Uvaljane kuglice ostavite preko noći u hladnjaku kako bi se oko mekane smjese od sira formirala ovojnica. Sutradan gnude jednostavno ubacite u vrelu vodu te, isto kao i njoke, izvadite kad isplivaju na površinu. 

Ovom osnovnom receptu možete dodati svježi špinat, a skuhane gnude možete kombinirati s umakom od maslaca i kadulje, klasičnim umakom od rajčice ili pak umakom od sira. Jednom kad svladate vještinu pravljenja ovog autentičnog talijanskog jela, mogućnosti su nebrojene!

Povratak na vrh
Vaša privatnost

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te informacije mogu biti o vama, vašim željama ili uređaju i uglavnom se koriste kako bi web-lokacija funkcionirala kako to očekujete. Informacije obično ne mogu izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva.