Obiteljski život u Italiji

Glasne i pune ljubavi, talijanske obitelji su sličnije hrvatskima nego što mislite.

O Talijanima postoje mnogi stereotipi, a slika talijanske obitelji kakve se sjećate iz starih serija može, ali i ne mora biti istinita. Ako vas zanima kakvi su zapravo talijanski domovi, pročitajte i saznajte koje ih sitnice i rituali čine posebnima!

Ljubav ide kroz želudac

Nacionalna kuhinja ne bi bila ono što jest da Talijani hranu ne vole svom dušom i tijelom. Brojni restorani serviraju i više nego odlična jela, ali domaće skuhana hrana se ipak najviše cijeni. Okupljanje obitelji za stolom je temeljni običaj talijanskih obitelji, a nedjeljni ručak se smatra svetinjom. Iako se u obiteljskim poslovima osjeti pretežno patrijarhalni duh, u kuhinji se zna da glavnu riječ drži žena, i to ne bilo koja!

Na talijanskom znana kao “nonna”, baka je vrhunac kulinarske vještine kojoj ne može konkurirati niti jedan svjetski poznat chef, a njeni recepti se čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Kao i u Hrvatskoj, uzimanje samo jednog tanjura jela kod nje prolazi samo u snovima.

Glasni i strastveni

Nije samo stereotip — Talijani uistinu vole glasno pričati, a kada ih ima više (kao na obiteljskom okupljanju) tada decibeli znaju doći do zavidne razine. Ako se ikad nađete u talijanskom društvu, možda će vam se činiti kako je došlo do svađe, no bez brige, uzvici i mahanje rukama prate bilo koju temu, bilo to zabavna anegdota iz supermarketa ili rasprava o najnovijem pobjedniku Sanremo festivala

Ništa bez kave

Hrvati su poznati po tome što im kava predstavlja vrhunski užitak, ali Talijani su čak i veći kavopije od nas! Kod njih je kvalitetan espresso prava umjetnost, a kava se nikad ne uzima za van. Ukoliko se radi o espressu, pije se iz šalice na šanku caffèa, a ako se pravi doma, kuha se u moka aparatu, izvorno talijanskom izumu. Skoro svaka obitelj u zemlji posjeduje ovo kuhalo, te će vas s pozivom na kavu u talijanskom kućanstvu vjerojatno čekati šalica aromatičnog napitka iz moke.

Emocije su za pokazivanje

Za razliku od nekih “hladnijih” zemalja u kojima se emocije ne iskazuju tako slobodno, ljubav se u Italiji vidi, čuje i osjeti na svakom koraku. Normalno je pozdraviti drugog člana obitelji poljupcem i zagrljajem, a talijanske nonne vole svoje slatke unuke štipati za obrašćice kad god im se pruži prilika. Ukoliko se ikad nađete u talijanskom zagrljaju, najbolje vam je prepustiti se toplini i uživati!

Obiteljska okupljanja

Talijani vole rođendane, krizme, pričesti, blagdane, a ponekad i običnu nedjelju proslaviti velikim okupljanjem cijele obitelji. Obitelj ne uključuje samo djecu, roditelje te djedove i bake, već cijeli niz rođaka (nebitno iz kojeg koljena!), a za stolom uvijek ima mjesta za prijatelje i susjede. Naravno, podrazumijeva se da bilo kakvo okupljanje ne može proći bez dobre hrane, vina i pjesme.

Obiteljski život drukčije izgleda u svakoj zemlji, ali očito postoji više poveznica između talijanskih i hrvatskih familija nego što se čini na prvu. Ako se nađete u talijanskom domu, čeka vas glasna, ali i topla atmosfera zbog koje ćete se osjećati kao kod kuće!

Povratak na vrh