Pet izuma za koje niste znali da dolaze iz Italije

Oblačenje, sviranje i kuhanje kave danas bi izgledalo drugačije da nije bilo ovih izuma.

Na Apeninskom se poluotoku kultura, filozofija i književnost razvijaju još od 8. stoljeća pr. Kr., no Italija je i mjesto nastanka brojnih izuma koji doprinose našoj svakodnevici. Donosimo pet izuma za koje možda niste znali da dolaze upravo iz Italije, a čije su priče jednako zanimljive kao i sami izumi.

Jacuzzi

Hidromasažni bazeni kakve danas znamo ne bi postojali da nije bilo Kena Jacuzzija. Dvogodišnjem Kenu 1949. godine dijagnosticiran je reumatoidni artritis, stanje koje uzrokuje jake bolove u kostima, a doktori su dječačiću preporučili namakanje u tanku za hidroterapiju kako bi mu se olakšala bol. Kad je Candido Jacuzzi, otac malog dječaka, vidio koliko mu terapija pomaže, odlučio je napraviti sličnu verziju tanka kod kuće. Taj se izum pretvorio u J-300, pumpu inkorporiranu u prvi jacuzzi. Ne samo da je proizvod doživio velik komercijalni uspjeh, nego je i spasio Kenov život.

Novine

Novine su se masovnim medijem počele smatrati u 19. stoljeću, no početke možemo pratiti u renesansnoj Italiji. Davne 1556. godine u Rimu i Veneciji vlada je počela izdavati avvisi, rukom pisane letke kojima su se širile političke, vojne i ekonomske vijesti na do tada najbrži i najefikasniji način. Uskoro je cijela Europa prepoznala prednost ovakvog širenja informacija, stoga su talijanski avvisi počeli cirkulirati starim kontinentom. Upravo ih zato možemo smatrati pretečom popularnog tiskanog medija.

Glasovir

Još jedan izum za kojeg većina ne zna da dolazi iz Italije je glasovir. Bartolomeo Cristofori oko 1700. godine radio je za velikog princa Toskane, Ferdinanda de Medicija, kao proizvođač čembala. Ovaj žičani instrument s tipkama stvarao je vrlo prodoran i rezak zvuk. Cristofori nije bio zadovoljan manjkom kontrole glasnoćom tona, stoga je mehanizam trzanja zamijenio udaranjem batića o žicu. Tako je nastao instrument clavicembalo col piano e forte (čembalo koje može svirati glasne i tihe note), a koji se uskoro preimenovao u glasovir.

Traperice

Iako se poistovjećuje s američkom kulturom, jedan od najnošenijih odjevnih predmeta današnjice dolazi iz Italije. Traperice potječu iz Genove, talijanskog grada u kojem se proizvodio čvrsti materijal imena jean ili jeane. Još tijekom 17. stoljeća ovaj je materijal bio ključan za izradu radne odjeće u sjevernoj Italiji. Svjetsku slavu traperice su doživjele kada su Jacob Davis i Levi Strauss krajem 19. stoljeća u San Franciscu prepoznali potencijal jeana. Patentirali su traperice, sklopili partnerstvo i započeli jedan od najpoznatijih modnih brendova koji dan danas proizvodi kvalitetne hlače.

Moka aparat za kavu

Ono što je poznato kao “talijanski način kuhanja kave” zapravo je proizašlo iz navika koje su se u Italiji razvile 1930-ih godina. U to su vrijeme Talijani svom silom htjeli zakoračiti u moderno doba, a nisu ni znali da će se prvi korak dogoditi spajanjem aluminija i kave. Alfonso Bialetti dizajnirao je aluminijski espresso aparat za kavu, Moka Express, koji najbolje iz kave izvlači pomoću pare. Kompaktni i moderni aparat djelovao je poput uređaja koji su se do tada mogli vidjeti samo u dobrostojećim domovima. Ubrzo je 90% talijanskih kućanstava posjedovalo ovo kuhalo, a Talijani su sve više, osim u kafićima, kavu počeli ispijati kod kuće.

 

Sljedeći put kad ujutro skuhate moka kavu, odjenete traperice ili slušate zvonke note glasovira, sjetite se da uživate u izumima koji dolaze iz ove izvanredne zemlje.

Povratak na vrh