Obitelj Medici: od skromnih korijena do najbogatije obitelji Europe

Upoznajte obitelj Medici, firentinsku lozu bogatih bankara i patricijsku dinastiju koja je od svojih seljačkih korijena postala daleko najbogatija obitelj 15. stoljeća.

Iako je njihovo golemo bogatstvo omogućilo razvijanje Firence u svakom pogledu, obilježile su ih svađe, skandali i članovi poslani u progonstvo. No koliko je ova obitelj bila skandalozna, toliko je bila i moćna.

Spretnošću do slave

Medici su u početku bili seljačka toskanska obitelj koja je u Firencu doselila u 12. stoljeću. Nisu htjeli da se zna za njihove siromašne korijene, stoga su poticali širenje brojnih lažnih priča o svojim počecima. Tako jedna apsurdna glasina kaže da obitelj potječe od Perzeja, junaka grčke mitologije.

Svoj uspjeh mogu pripisati vlastitoj snalažljivosti. Naime, do bogatstva su došli pametno organiziranim brakovima i stvaranjem prijateljstava “na pravom mjestu u pravo vrijeme”. Svojom spretnošću postali su najbogatija obitelj 15. stoljeća, a banka Medici prva je osmislila pravila o zajmovima te poslovala vlastitom valutom koja je jedno vrijeme bila najpopularnija poslovna valuta u Europi. Jedan od klijenata banke Medici bio je i sam Vatikan.

Lude obiteljske intrige

Istaknuti član obitelji bio je Cosimo de Medici kojeg smatraju rodonačelnikom starije loze Medicijevih. Cosimo je savladao protivnike svih drugih patricijskih obitelji i postao jedini vladar Firence. Također, započeo je obiteljsku tradiciju podržavanja renesansne umjetnosti, pa je tako jedan od njegovih štićenika bio kipar Donatello.

Još jedan od poznatijih članova jest Cosimov unuk Lorenzo Veličanstveni na kojeg je obitelj Pazzi pokušala izvršiti atentat pod pokroviteljstvom ni više ni manje nego pape. Pokušaj nije bio uspješan, a za vrijeme njegove vladavine Firenca doživljava vrhunac, njezine galerije okupljaju najznačajnija umjetnička djela te Lorenzo postaje pokrovitelj Michelangelu.

Papa koji je naumio ubiti jednog Medicija vjerojatno nije predvidio da će čak četiri člana ove obitelji postati pape. Od njih može se istaknuti Klement VII. koji je u jednom trenutku bio zarobljen i trebao platiti vlastitu otkupninu, dok je Lav XI. bio papa svega mjesec dana što je jedno od najkraćih papinstva u povijesti.

Pametni brakovi i slavni prijatelji

Dvije su članice ove slavne obitelji postale dijelom kraljevske obitelji. Katarina Medici udala se za Henrika II. i time postala kraljica Francuske. Njezin utjecaj prelazi granice kraljevanja i ulazi u sferu mode, tako je Katarina postala jedna od prvih žena u Europi koja je nosila štikle. Nešto je manje poznata Marija Medici koja je udajom za Henrika IV. francuskom kraljicom postala 50 godina nakon Katarine, a koju je vlastiti sin nakon svađe oko političkih pitanja poslao u doživotno progonstvo.

Uz Michelangela, Rafaela i Donatella, obiteljski prijatelj te osobni matematičar i filozof bio je Galileo Galilei. Svoju privrženost obitelji pokazao je time što je otkrivene Jupiterove mjesece, danas poznatije kao galilejanske mjesece, nazvao zvijezdama Medici.

Skandalozni kraj vladavine

Obitelj Medici protjerana je iz Firence 1572. godine kada je proglašena Firentinska Republika. No pokušaj političkih promjena nije uspio ovu obitelj skinuti s vlasti te se, na žalost mnogih, već nakon tri godine ponovo vraćaju.

Ono što je napokon oslabilo njihovu vlast jest promiskuitetni skandal Giana Gastonea de Medici, sina Cosima III. Gastone je bio međunarodno poznat po odnosima s velikim brojem mladića, a posljedice skandala slavnu su firentinsku obitelj dovele do kraja vlasti.

Iako poznata po mnogim spletkama, obitelji Medici mora se priznati izrazita snalažljivost. Pametni i pravodobni odabiri doveli su ih do toga da Firencom vladaju gotovo 300 godina, drže velik utjecaj u razvoju visoke renesanse, a unutar svoje obitelji broje vladare, kraljice i pape.

Povratak na vrh