Kako piti espresso kao Talijan

Talijanima je espresso toliko utkan u svakodnevni život i kulturu, da su već stvorili i mnoštvo rituala vezanih uz ispijanje ovog toplog napitka.

Ovo su najvažnija pravila o kojima morate voditi računa ako želite piti espresso kao Talijani!

Držite se jednostavnih stvari

Baš kao što vole klasiku u svakodnevnom životu, Talijani je vole i kad je u pitanju ispijanje espressa. Naručivanje espressa s kojekakvim različitim dodacima, začinima, bojama ili okusima je u Italiji ravno bogohuljenju.

U espresso nikad ne dodajte mlijeko

Ako u espresso dodate mlijeko, više nemate pravi espresso, već espresso macchiato. Dok čisti espresso možete piti u bilo koje doba dana, espresso macchiato se u Italiji, baš kao i svi ostali napitci s toplim mlijekom, smiju piti isključivo prije prvog jutarnjeg obroka.

Espresso ne smije biti kipuć

Espresso prilikom serviranja uvijek mora biti vruć, ali samo toliko da ga možete popiti odjednom bez da si spalite nepce. S druge strane, ispijanje mlakog ili hladnog espressa izbjegavajte u širokom luku.

Pijte puno puta, ali u malim količinama

Talijani espresso znaju piti sedam do osam puta dnevno, jer je to jedan od njihovih rituala u kojem istinski uživaju. S obzirom na to da ga piju više puta dnevno, uvijek ga piju u iznimno malim količinama – dva do tri mala gutljaja.

 

Voda se pije prije espressa

Ako u kafiću naručite espresso, uz njega ćete često dobiti i čašu vode. Voda se uvijek pije prije espressa kako biste pročistili razne okuse u ustima i mogli osjetiti pravi okus espressa.

 

Espresso se uvijek pije “s nogu”

Ako planirate u talijanskom kafiću naručiti espresso, nikad nemojte sjesti pozvati konobara, već dođite za šank. Talijani espresso smatraju brzim pićem koje se uvijek pije stojeći, na brzinu i najčešće u jednom gutljaju.

 

Glasno ga naručite

Ako dođete u kafić i poželite espresso, kod naručivanja budite samouvjereni, glasni i odrješiti, kako bi vas konobar razumio čak i ako vam je okrenut leđima. To je jednostavno talijanski način!

 

Espresso nikad nije “za van”

Čak i ako ste u nevjerojatnoj žurbi, espresso nikad ne naručujte “za van”. Talijanima je espresso jedna od najcjenjenijih stvari i u njemu treba uživati ispijajući ga iz šalice, a ne iz nekakve papirnate čaše.

Ako znate za još neka talijanska pravila vezana uz ispijanje espressa, podijelite ih s nama na Facebook stranici Okusi Italije!

Povratak na vrh