Torta od tjestenine i patlidžana

Ovo jelo na talijanskom se naziva timballo, a karakteristično je za jug Italije. Uvijek sadrži namirnice bogatog ukusa, a može se pripremiti od tjestenine, riže ili mesa.

Torta od tjestenine i patlidžana

photo

  • 500 g Galbani Mozzarelle
  • 4 patlidžana
  • 1 kg zrelih rajčica ili pelata
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • malo maslaca i ulja za pečenje
  • po želji naribanog parmezana
  • 500 g širih rezanaca (reginette)
  • 1 luk
  • po želji bosiljka, soli i papra

Tajne talijanske kuhinje

U pripremi ovog recepta koristite kalup za tortu, koji ćete lako skinuti kad jelo bude gotovo, a ono neće izgubiti svoj oblik.

  1. Sirovim rajčicama ogulite koru, izvadite sjemenke te usitnite. Pelate samo usitnite.
  2. U široj plićoj posudi zagrijte maslinovo ulje i na laganoj vatri pirjajte sitno nasjeckan luk i češnjak. Kad počnu mijenjati boju dodajte usitnjene rajčice, malo bosiljka, sol i papar. Pojačajte plamen i pustite da se kuha pola sata.
  3. Operite i očistite patlidžane (ali ih nemojte guliti). Narežite ih na kriške debljine oko pola centimetra. U tavi zagrijte ulje te na njemu popržite kriške patlidžana dok ne postanu mekane. Izvadite ih i pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru.
  4. Mozzarellu narežite na kriške, a bosiljak sitno isjeckajte.
  5. U međuvremenu skuhajte tjesteninu u puno slane vode, ali pazite da ostane al dente jer će se još kuhati u pećnici. U tjesteninu umiješajte tri četvrtine umaka od rajčice.
  6. Namastite kalup za tortu i u njega slažite slojeve tjestenine, patlidžana, mozzarelle, parmezana i bosiljka dok ne potrošite sve. Na kraju pospite parmezanom i polijte preostalim umakom od rajčice.
  7. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 °C.
  8. Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji desetak minuta prije nego otvorite kalup. Poslužite toplo.
  9. Buon appetito!
Povratak na vrh
Vaša privatnost

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te informacije mogu biti o vama, vašim željama ili uređaju i uglavnom se koriste kako bi web-lokacija funkcionirala kako to očekujete. Informacije obično ne mogu izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva.