Pita od ricotte s graškom i šunkom

Pravi proljetni recept s mladim lukom i svježim graškom. Naravno, možete koristiti i smrznuti grašak, ali šteta je ne iskoristiti sezonu ovog povrća.

Pita od ricotte s graškom i šunkom

photo

  • 250 g graška
  • 350 g Galbani ricotte
  • 2 jaja
  • 100 g šunke
  • 40 g parmezana
  • 1 mladi luk
  • nekoliko listića mente
  • po želji ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • prstohvat soli i papra

Tajne talijanske kuhinje

Listiće svježih začina poput mente ili bosiljka uvijek trgajte rukom. Naime, nareže li ih se nožem postat će gorki zbog kontakta s metalom.

  1. U tavu stavite nekoliko žličica ulja i popržite narezani mladi luk. Kad postane staklast dodajte grašak, posolite i popaprite te na srednje jakoj vatri pirjajte dvadesetak minuta, često miješajući. Na kraju dodajte natrgane listiće mente.
  2. U posudi pomiješajte ricottu s jajima, naribanim parmezanom, ponovno dodajte sol i papar te na kraju gotov grašak. Dodajte i šunku narezanu na trakice.
  3. Posudu za pečenje obložite tijestom i na njega stavite smjesu od sira i graška.
  4. Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C.
  5. Poslužite ohlađeno i ukrasite listićima mente. Buon appetito!
Povratak na vrh