Parmigiana od patlidžana

Talijanima je prva asocijacija na patlidžan upravo ovo tradicionalno jelo s patlidžanima, umakom od rajčice, češnjakom, bosiljkom i mozzarellom.

Parmigiana od patlidžana

photo

  • 3 veća patlidžana
  • 250 g Galbani Mozzarelle
  • 700 g pasirane rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • po želji bosiljka
  • 60 g ribanog parmezana
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • malo soli

Tajne talijanske kuhinje

Parmigiana mora biti “suha“, kompaktnija od lazanja. Zato dobro ocijedite patlidžane, a i mozzarellu pustite da se lagano ocijedi na lagano nagnutoj kuhinjskoj dasci. I umak od rajčice mora biti gust. Još jedan savjet, pripazite da ne pojedete pola patlidžana dok ih pržite.

  1. Operite patlidžane i narežite ih na kriške debljine oko pola centimetra. Zatim ih poslažite u cjediljku, a svaki sloj obilno pospite solju. Patlidžane pokrijte težim tanjurom i pustite da se cijede otprilike jedan sat. Nakon toga ih još iscijedite rukama.
  2. Ocijeđene kriške patlidžana osušite papirnatim ručnicima i popržite.
  3. Narežite mozzarellu na kriške i pustite da se cijedi na kuhinjskoj dasci.
  4. Dok se patlidžani cijede pripremite umak od rajčice. U posudu ulijte maslinovo ulje i na njima lagano popržite usitnjeni češnjak. Zatim dodajte pasirane rajčice, posolite, popaprite i dodajte bosiljak. Pirjajte dok ne dobijete relativno gust umak.
  5. Uzmite vatrostalnu posudu, namastite je maslinovim uljem i zatim poslažite kriške patlidžana. Po njima polijte malo umaka od rajčice, poslažite kriške mozzarelle i sve pospite parmezanom. Nastavite slagati redove dok ne potrošite sve sastojke.
  6. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Poslužite toplo ili hladno.
  7. Buon appetito!
Povratak na vrh