Lazanje s artičokama i mozzarellom

Artičoke se mogu uživati sirove, u salati, pirjane, pohane i pržene, punjene, gratinirane... ... a mi vam predlažemo lazanje s artičokama.

Lazanje s artičokama i mozzarellom

photo

  • 1 češanj češnjaka
  • 2 mozzarelle Santa Lucia
  • 5 manjih tikvica
  • 100 g sira certosa
  • 50 g dimljene slanine
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • prstohvat origana
  • po želji soli i papra
  • 1 podloga za pizzu
  • 1 lučica

Tajne talijanske kuhinje

Odaberite što nježnije artičoke sa što manje bodlji na vrhovima listova. Očišćene listove stavite u vodu s limunom kako ne bi oksidirali i potamnili. Oksidiraju li okus im se neće promijeniti, ali utjecat će na ukupni izgled jela.

  1. Prvo očistite artičoke. Odstranite vanjske tvrde listove i odrežite oštre bodlje s preostalih listova. Zatim svaku artičoku prerežite napola po visini i pažljivo odstranite bijele dlačice iz sredine. Očišćene polovice uzdužno narežite na manje kriške.
  2. U tavu stavite dosta ekstra djevičanskog maslinovog ulja, na njemu ispržite lučicu, a zatim dodajte artičoke. Pirjajte ih na srednje jakoj vatri, dodajte peršin, sol i papar te polijte bijelim vinom.
  3. Maknite artičoke s vatre dok su još hrskave, otprilike nakon 5 minuta. Pustite ih da se ohlade.
  4. Zatim pripremite bešamel: otopite 100 g maslaca u posudi, dodajte brašno i pažljivo miješajte da ne ostanu grudice. Kad smjesa postane svijetlo smeđe boje dodajte mlijeko i dobro promiješajte pjenjačom. Pustite da se kuha na laganoj vatri 15 minuta i dodajte malo soli i muškatnog oraščića.
  5. Zatim skuhajte listove lazanja u slanoj vreloj vodi i pustite ih da se osuše i ohlade.
  6. Pripremite posudu za pečenje tako što ćete je premazati s 30 g maslaca i na dno dodati kutlaču bešamela. Na bešamel stavite list lazanja, zatim sloj artičoka i kockica mozzarelle, a sve prelijte kutlačom bešamela. Ponavljate dok ne potrošite sve sastojke. Završite listom lazanja i prelijte bešamelom.
  7. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C, 45 do 50 minuta. Na kraju stavite posudu za pečenje na najviši dio pećnice da se gornji sloj lazanja zapeče. Poslužite toplo.
  8. Buon appetito!
Povratak na vrh
Vaša privatnost

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te informacije mogu biti o vama, vašim željama ili uređaju i uglavnom se koriste kako bi web-lokacija funkcionirala kako to očekujete. Informacije obično ne mogu izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva.