Emilio Pucci, talijanski princ printa

Njegova modna kuća poznata je po živopisnim uzorcima koje je obožavala čak i holivudska ikona Marilyn Monroe.

Životni put je Emilija Puccija doveo na, za njegove okolnosti, pomalo neobičan put. Rođen 20. studenog 1914. u obitelji firentinskih aristokrata, bio je političar i vojni pilot, ali najveći uspjeh je doživio baveći se svojom slučajnom ljubavi — modom.

Od Firence do Milana

Obitelj Pucci je od 13. stoljeća jedna od najvažnijih plemićkih obitelji u Firenci, srcu čarobne talijanske pokrajine Toskane. Njihova palača se nalazi u centru ovog renesansnog grada, i Emilio je u njoj stanovao i stvarao sve do kraja svoj života 1992. godine.

Školovao se u Milanu i SAD-u te doktorirao političke znanosti na svom matičnom sveučilištu u Firenci, a u Drugom svjetskom ratu se uključio u borbu kao vojni pilot. Kasnije je postao cijenjeni političar, član talijanskog parlamenta te firentinskog gradskog vijeća, no blistava modna karijera po kojoj je poznat počela je zbog jednog skijaškog odijela.

Sa skijaških staza na modne piste

Pucci je bio nadaren sportaš koji se bavio brojnim sportovima, a tijekom studija u SAD-u bio je kapetan skijaškog tima i dizajnirao opremu za njegove članove. Tijekom jednog odmora u Švicarskoj, fotografkinja poznatog modnog časopisa Harpers Bazaar primijetila je osobu u naročito atraktivnom skijaškom odijelu. Ta osoba je bila Puccijev prijatelj, noseći na sebi njegov dizajn. Časopis je kontaktirao Emilija da napravi odjeću za njihov idući editorijal, a ostatak je povijest.

Prepoznatljiv kaleidoskop boja

Pucci je bio prva osoba koja je dizajnirala jednodijelno skijaško odijelo, a njegova vještina dizajniranja komada od elastičnih materijala ubrzo se pokazala kao pun pogodak. Otvorio je trgovinu kupaćih kostima na Capriju, mondenom talijanskom otoku gdje su ljetovale brojne zvijezde toga doba, te počeo širiti asortiman. 

Kako se radilo o šezdesetima, kada je ženska moda bila na vrhuncu emancipacije i potrage za praktičnim, ali glamuroznim komadima, njegove uske hlače od šantunga te svileni šalovi i bluze zavladali su modnim pistama. Apstraktni, kaleidoskopski uzorci s prugama u raznim bojama postali su prepoznatljiva karakteristika modne kuće, a komade s Pucci potpisom nosile su ljepotice poput Sophie Loren i Marilyn Monroe, koja je nakon tragične smrti pokopana u svojoj zelenoj Pucci haljini.

Moda u oblacima

Puccijevi uzorci su postali toliko popularni da je 1965. godine američka aviokompanija Braniff Airways kontaktirala dizajnera s upitom da dizajnira službene uniforme članova avionske posade. Naravno, zgodne stjuardese odjevene u avangardne kreacije privukle su pažnju i još više popularizirale brend. To je bilo zlatno doba ove modne kuće, kada su žene diljem svijeta priželjkivale barem jedan komad s prepoznatljivim Pucci printom.

Nakon smrti Emilija Puccija, modno carstvo je ostalo u rukama njegove djece, koja nastavljaju dobro poznatu tradiciju svoga oca. Kao Versace i Armani, ime Pucci i dalje ostaje simbol glamura i neodoljivog talijanskog stila.

Povratak na vrh