Otok Capri, dragulj talijanske obale

Iz kristalno plavog Tirenskog mora izranja otok neusporedive ljepote i šarma.

Ovaj maleni otok na južnoj strani Napuljskog zaljeva privlači turiste iz cijelog svijeta pa tako njegovih 12.200 stanovnika tijekom ljetnih mjeseci ugosti čak 20.000 turista dnevno. Oni većinom dolaze na jednodnevne izlete, no Capri ima daleko više toga za ponuditi od zabave za samo jedan dan.

Simbioza kamena i mora

Pejzaž otoka je nevjerojatan: bistro more koje oplakuje obalu već stoljećima stvara dramatične klisure, a među njima se ističu spektakularni klifovi Faraglioni. Osim klifova, jedna od najvećih prirodnih ljepota otoka jest Grotta Azzurra — Plava spilja. Svjetlost koja prodire u ovu podvodnu spilju stvara jedinstveni safirni odsjaj na valovima, zbog čega je i dobila ime. Njenu ljepotu je prepoznao i rimski car Tiberije, kojem je služila kao privatno kupalište i melem za oči nakon napornih dana upravljanja rimskim imperijem.

Utočište bogatih i slavnih

Otok ponovno postaje aktualan sredinom 19. stoljeća, kada se u njemu okupljaju intelektualci, moćnici i avangardni umjetnici toga doba. Maksim Gorki, Norman Douglas, Friedrich Alfred Krupp, Emil von Behring i Curzio Malaparte samo su neke od poznatih europskih ličnosti koje su posjedovale vilu na otoku.

U 20. stoljeću Capri je postao mondeno okupljalište holivudskih zvijezda poput Jackie Onassis, Brigitte Bardot i Franka Sinatre, kojeg je ljepota otoka nadahnula da snimi pjesmu “Isle of Capri” 1957. godine za svoj album Come Fly with Me. Danas pak Beyonce, George Clooney i Jennifer Lopez čine klijentelu niza luksuznih dućana na glavnom caprijskom trgu.

Otočka moda

Poznate hlače do sredine gležnja svoje ime duguju upravo popularnim zvijezdama iz pedesetih i šezdesetih. Naime, fotografije holivudskih diva poput Grace Kelly kako u capri hlačama vespom istražuje Capri odjeknule su i donijele ovom odjevnom komadu planetarnu popularnost. Jackie O. je bila tolika obožavateljica ovih praktičnih ljetnih hlača, da je pri svakom posjetu otoku naručila šest pari bijelih caprica. Osim njih, voljela je nositi predivne kožne sandale koje ručno proizvode obrtnici s otoka, a danas su nezaobilazan suvenir za svakog turista.

Sočni zalogaji s Caprija

Ukoliko budete imali priliku posjetiti otok, svakako probajte prefinu caprese tortu s čokoladom i bademima te limoncello, liker od limuna koji rastu na obroncima otoka. Kao glavni obrok je tu neizbježna caprese salata, definitivno najpopularniji recept ovog otoka. Rajčice, svježi bosiljak, mozzarella i maslinovo ulje čine kombinaciju koja savršeno dočarava okuse Italije, a lako je možete pripremiti i kod kuće.

Za lagani ljetni obrok vam preporučujemo da probate jedan od recepata s našeg Galbani bloga, caprese salatu s dodatkom pesta.

Povratak na vrh