Više od salame: talijanske suhomesnate delicije

Delikatne, jake, slatke ili ljutkaste — upoznajte neodoljive talijanske salame.

Danas možemo uživati u mnogim talijanskim suhomesnatim delicijama, velikim dijelom zahvaljujući kreativnom načinu rukovanja hranom u predindustrijsko doba. Naime, u vrijeme kada hladnjaci još nisu postojali, izrada suhomesnatih proizvoda razvila se iz potrebe za duljim očuvanjem namirnica koje bi se inače pokvarile. Često u velikoj neimaštini, Talijani su razvili recepte u kojima na različite načine iskorištavaju ograničen broj namirnica, a iz takvog su načina razmišljanja o hrani proizašle i neke od najboljih talijanskih salama.

Tradicionalno, salama se izrađivala kompletnim prekrivanjem mesa u soli, a potom sušenjem. Stoljeća eksperimentiranja rezultirala su brojnim vrstama delikatesa koje variraju s obzirom na kombinaciju mesa, začina i metodu sušenja, a ovo su neke od nama najdražih!

Mortadella

Jedna od najpoznatijih vrsta talijanskih salama je mortadella, ukusna smjesa svinjskog mesa čiju posebnost čine dodaci poput crnog papra, muškatnog oraščića i pistacija. Iako se uglavnom više ne priprema uz pomoć mužara i tučka, i dalje se pri izradi pazi na postizanje izrazito meke teksture. U delikatnoj i laganoj mortadelli možete uživati bez dodataka ili je učiniti dijelom ukusnog sendviča.

Prosciutto

Dalmacija se može pohvaliti kvalitetnim pršutom, no ovaj se proizvod već stoljećima priprema i s druge strane Jadranskog mora. Ovisno o tome iz kojeg dijela Italije potječe, možete naići na različite okuse prosciutta. Tako je pršut iz Parme blago orašastog okusa, dok će onaj iz provincije San Daniele biti slađi i tamnije boje. Koji god pršut kupili, nemojte ga dugo čuvati u hladnjaku — u njemu je ipak najbolje uživati dok je svjež.

Bresaola

Bresaola je jedna od rijetkih talijanskih goveđih salama, a njezina se gotovo ljubičasta boja dobiva soljenjem nemasnog mesa i sušenjem na zraku oko 70 dana. Okusu bresaole komplimentira malo maslinovog ulja i par kapi limunovog soka, a ako u njoj poželite uživati kao što to rade Talijani, kombinirajte je sa sirovim artičokama i ricottom.

Coppa

Gastronomski bogata pokrajina Emilia-Romagna, poznata po maslinovom ulju, ribi i sirevima, porijeklo je i svinjske salame coppa. Njezin nesvakidašnji okus postiže se kombinacijom začina inače korištenih za kolače, poput cimeta i klinčića. Za pravi talijanski doživljaj coppu poslužite uz trunku klasične mostarde, voća ukuhanog u ljutkastom sirupu od gorušice.

Cotechino

Još jedna poznata delicija iz Emilia-Romagne je cotechino, sirova kobasa koja se kuha nekoliko sati, a potom kuha s lećom. Cotechino je dio talijanskih blagdanskih običaja — poslužuje se na Staru godinu kako bi donio sreću u godini koja slijedi. No ne morate čekati jedan dan u godini kako biste uživali u okusu cotechina, počastite se za obiteljski ručak i servirajte ga kao predjelo uz kremastu gorgonzolu.

‘Nduja

Iako vam se tako možda čini, ne radi se o pogrešno napisanom imenu! Mnogi bi se složili da je ‘nduja jedan od najneobičnijih talijanskih suhomesnatih proizvoda. Radi se o kalabrijskoj paprenoj svinjskoj salami s dodatkom češnjaka i citrusa koja se priprema kao namaz. Poslužite je s bruschettama ili kao toping za tjesteninu i uživajte!

Svaka vrsta talijanske salame predstavlja jedinstven spoj lokacije i djelića povijesti u kojem je nastala. I danas se pojavljuju nove kombinacije okusa i začina, zato izradu suhomesnatih specijaliteta Talijani s pravom smatraju tradicijom koja se i dalje razvija.

Povratak na vrh