Su filindeu: tajna najrjeđe tjestenine na svijetu

Upoznajte tradiciju slasnih niti sa Sardinije koje mogu napraviti samo ruke triju žena na svijetu.

Fusilli, penne, spaghetti, tagliatelle — sve što nam treba za ukusan obrok danas smo navikli imati nadohvat ruke. Međutim, postoje neke vrste tjestenine koje se ne mogu naći na policama supermarketa, već nastaju samo u malenim, toplim kuhinjama, izrađene trudom i umješnošću vrijednih ljudi. Najposebnija i najrjeđa među njima je nevjerojatno tanka tjestenina zvana su filindeu, što na sardskom znači “Božje niti”.

Sa sunčane Sardinije

Očito ima nešto u Sardiniji. Ova čarobni mediteranski otok s tirkiznim morem i predivnim plažama jedino je mjesto na svijetu gdje nastaje neprocjenjiva tkanina znana kao morska svila, no ima još jednu unikatnu tradiciju. Radi se upravo o tjestenini su filindeu, čiju vještinu izrade trenutno znaju samo tri žene na svijetu koje žive u malenom sardinijskom mjestu Nuoro. 

Vještina koja teče venama

Paola Abraini cijeli je svoj život provela u Nuoru, a danas je najzaslužnija za opstanak ove tradicije. Već 300 godina umjetnost izrade ovog rijetkog jela teče kroz žensku liniju njene obitelji, a trenutno ga na svijetu osim nje znaju raditi samo njena nećakinja i šogorica. Nitko više ne zna kako ni zašto je nastala tehnika izrade su filindeu, no svaka članica obitelji Abraini prenosi je dalje svojoj kćerki. 

Paola tvrdi da se čak ne radi o nekakvoj posebnoj tajni koju čuvaju — recept sadrži samo 3 sastojka: semolina pšenicu, vodu i sol, a tjesteninu bez problema pravi pred radoznalim posjetiteljima i TV kamerama, te svakome objasni što i kako treba raditi. Jedini problem? Nitko je ne može pratiti.

Tajna je u rukama

Naime, Paola već godinama svako jutro ponavlja isti proces: umijesi tijesto od semoline koje oblikuje i razvlači sve dok ne dobije točno 256 tankih, dugačkih i delikatnih niti. Njih posloži u tri dijagonalna sloja na poseban okrugli okvir na kojem se tjestenina suši par sati, zatim trga na velike komade poput listova papira. Majstorica naglašava da je u cijeloj pripremi zapravo najbitnije osjetiti tijesto te znati kada je ono dovoljno elastično da se može razvlačiti bez pucanja, što zahtijeva spretnost koju rijetko tko uspije steći. 

Probala je naučiti poznatog britanskog chefa Jamieja Olivera, a čak su i stručnjaci iz poznatih tvrtki koje proizvode tjesteninu pokušali replicirati njezin proces — svi bez uspjeha. Očito je tajna samo u strpljenju i beskrajnom trudu kojeg Paola već 4 desetljeća ulaže u svoj zanat. Naporna priprema tjestenine svake godine kulminira velikom feštom za proslavu dana svetog Franje Asiškog, kada se onima koji hodočastili do Nuora servira ručno rađen su filindeu u jednostavnoj juhi od ovčetine.

 

Dugo vremena je su filindeu bio isključivo nagrada hodočasnicima, no danas je dostupan u vrlo rijetkim restoranima. Ako vas zanima kakvog je okusa, možete ovu delikatesu isprobati u restoranima Al Ciusa, Il Rifugio i Agriturismo Testone koji se nalaze upravo u Nuoru. Nema boljeg mjesta za probati jedinstven okus i teksturu Sardinije, nego na samom otoku!

Fotografije preuzete web stranice Italofile.com (https://www.italofile.com/su-filindeu-pasta-sardinia/)

Povratak na vrh